Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea deputatului Mihai Godea privind controlul constituționalității prevederilor legii nr. 168 care se referă la statutul alesului local, relatează UNIMEDIA. A fost admisă partea ce ține de aplicarea în timp a acestora prevederi a legii. Aceste măsuri stipulate în lege nu se  vor aplica aleșilor locali cu mandat deja obținut în rezultatul alegerilor locale. Prezenta hotărâre este definitivă și nu poate fi supusă nici unei căi de atac. Intră în vigoare în data adoptării și se publică în Monitorul Oficial

Precizăm că în legea contestată de Mihai Godea este stipulat că angajatii subdiviziunilor adminstraţiei publice locale devin incompatibili cu funcţia de ales local, adică de consilier local sau raional. Astfel, categorii largi de cetăţeni, precum profesori, învăţatori, angajaţi ai caselor de cultură, a spitalelor raionale etc sunt forţaţi să renunţe la locul lor de muncă, dacă vor să activeze ca şi consilieri locali sau raionali.

Legea a intrat în vigoare o dată cu publicarea în Monitorul Oficial, ceea ce impune chiar şi pe cei aleşi deja în anul 2011 să se supună prevederilor date. Potrivit autorului sesizării, aplicarea noilor restricţii în timpul mandatului este neconsituţională, întrucât la momentul votului nu se putea şti depre viitoarele modificări legislative.

Menţionăm că, potrivit CEC, în baza noilor norme legale, până la moment ul de faţă au fost primite sesizări din partea Cancelariei de Stat în privinţa a 56 de consilieri locali şi raionali, printre care se numără funcţiile de şef de bibliotecă în sat, acompaniator al corului din sat, director de grădiniţă din sat, director de gimnaziu din sat etc. Numărul real al aleşilor locali care ar putea fi forţaţi să demisioneze nu a fost încă estimat cu certitudine, din cauza neclarităţii normelor legale.

 

sursa video: privesc.eu

Imprimare