Iurie Ostavciuc este vicepreședinte al raionului Drochia, fost primar de Țarigrad.  În cadrul unui interviu pentru calm.md Iurie Ostavciuc ne spune dacă este nevoie de raioane, dar și cum ar trebui să fie cooperarea între nivelul I și II de administrare.

Cum ar trebui să fie cooperarea între nivelul II și nivelul I de administrare?

Iurie Ostavciuc: În diverse domenii, inclusiv în cel de dezvoltare a infrastructurii localităților, susținerii autonomiei financiare locale. Fie că ne dorim sau nu, dar în majoritatea cazurilor este vorba de o conlucrare între organele administrației publice de nivelul I, nivelul II și cele centrale. Totodată, direcțiile din subordinea Consiliului raional au o conlucrare directă cu administrația publică locală de nivelul I, adică cu primăriile.

Dvs ați fost primar al satului Țarigrad. Cum vă ajută această experiență acum când sunteți vicepreședinte al raionului Drochia?

Iurie Ostavciuc: E ușor de a înțelege cum funcționează acest sistem al administrației publice locale deoarece cunosc ce înseamnă buget, proiecte investiționale, inclusiv de dezvoltare a infrastructurii, învățământ, medicină etc. Într-o mare măsură acesta este un domeniu cunoscut, diferența este că deja activitatea este la nivelul celor 28 de primării din raionul Drochia.

Știind că sunteți un coleg de-al lor, cei 28 de primari din raionul Drochia au așteptări foarte mari de la Dvs…

Iurie Ostavciuc: Mă simt foarte bine atunci când sunt printre colegii care activează în APL de nivelul I. Așteptările lor sunt la fel ca ale noastre deoarece toți ne dorim să facem lucruri bune pentru locuitorii raionului Drochia.

Există un curent de opinii precum că administrația locală de nivel II a devenit cam inutilă…

Iurie Ostavciuc: În perioada când exercitam funcția de primar, de asemenea, îmi exprimam dezacordul față de activitatea Consiliului raional, deoarece atunci APL de nivelul I nu avea autonomie, inclusiv financiară. Deseori spuneam atunci că suntem niște cerșetori, deoarece eram nevoiți să cerșim câte ceva de la Consiliul raional, de la Direcția de Finanțe, inclusiv contribuția la diverse proiecte investiționale. Astăzi, colegii mei primari beneficiază de o autonomie mai mare. În ceea ce privește Consiliile raionale, eu le-ași vedea mai simplificate printr-o organigramă și să acordăm mai multe drepturi primăriilor. Pentru aceasta este necesar de a înfăptui la nivel central reforma teritorial-administrativă. Cred că este un obiectiv de perspectivă care va fi implementat.

Despre rolul CALM în activitatea APL ce ne puteți spune?

Iurie Ostavciuc: Tot timpul am afirmat că Congresul Autorităților Publice Locale din Moldova este uniunea tuturor primarilor, indiferent de culoarea lor politică, care a avut și are un rol destul de important în activitatea APL, deoarece este avocatul acestora. Deseori primarii își expuneau punctul de vedere în cadrul adunărilor CALM iar conducătorii CALM-ului se luptau pentru ca primarii să obțină mai multe drepturi. Eu le doresc succes și  să avem o conlucrare eficientă.

Vă mulțumim!

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare