Emisiunea audio

Cum reușește primarul de Strășeni, Valentina Casian să ajungă la inima fiecărui cetățean, dar și alte subiecte importante de pe agenda municipală din Strășeni au fost discutate în cadrul unei noi ediții a emisiunii Vocea Administrației Publice Locale, moderată de Victor Rusu.

În debutul emisiunii, Valentina Casian a transmis felicitări tuturor românilor cu ocazia Zilei Naționale a României și a trecut în revistă unele evenimente dedicate acestei zile: “Doresc să felicit pe cei care au gândirea și simțirea românească. Este o sărbătoare pe care nu trebuie să o omagiem o singură zi în an, ci zilnic, prin felul cum vorbim, cum acționăm, cum creștem o nouă generație, cum o educăm, ea este ceea ce are mai sfânt neamul nostru românesc. În fiecare an organizăm activități  de Ziua Națională, trebuie să ne ridicăm la înălțimea extraordinară a istoriei pe care o are poporul nostru. Acest spirit de patriotism trebuie să-l transmitem generației de astăzi, să cunoască istoria adevărată, ceea ce s-a întâmplat și la Strășeni. Am avut oaspeți valoroși,  intelectuali, profesori, elevi, oameni din mediul de afaceri.

Valentina Casian spune că la Strășeni se trăiește și se simte românește, iar municipiul Strășeni are mai multe acorduri de colaborare și înfrățiri, care dau rezultate “Avem foarte multe acorduri cu localități din România (Cumpăna, Sebeș, Onești, Dărăbani). Avem diferite acțiuni după semnarea acordurilor. Spre exemplu, copii din Strășeni și-au petrecut vacanța pe malul Mării Negre, la Cumpăna din Constanța. La Sebeș, 25 de elevi și-au petrecut vacanța de vară, unde s-au stabilit noi relații. Patru elevi acum sunt înmatriculați la Sebeș, la filologie. La Onești de asemenea avem de asemenea schimburi de experiențe, noi oportunități.

Ziua orașului Strășeni, Hramul orașului, este un alt eveniment important pentru viața municipiului administrat de Valentina Casian. Cetățenii participă activ la aceste manifestații organizate de sărbătoare: “În această zi am îmbinat mai multe lucruri frumoase. Avem o colaborare bună cu Institutul Astra. Am cuprins mai multe generații, în special micuții, care au venit cu un program pentru cei mari și cei mici, cu un dans popular, unde au participat și locuitorii, funcționarii primăriei și oaspeții. Au participat colective din zece localități ale țării, cu programe ample, reușind să adunăm foarte multă lume. Am avut oameni din diferite domenii, participând nu doar la festival, dar și la expoziție și alte activități.

Succesul în relația cu cetățenii este comunicarea, spune edilul, care a mai adăugat că lupta cu corupția din Primăria Strășeni a fost primul obiectiv, încă din primul mandat: “Am conștientizat și în mandatul precedent că anume comunicarea cu cetățenii constituie succesul. Le-am oferit cetățenilor dreptul să decidă ce obiective sunt prioritare. Permitem cetățeanului să decidă și îl implicăm în soluționarea problemelor. Discutăm cu cetățenii și cu mediul de afaceri despre fiecare proiect. Sunt banii locuitorilor care trebuie gestionați la sugestia cetățenilor. Discutăm aceste lucruri în cadrul adunărilor și prin intermediul rețelelor de socializare. În 2011, unul dintre obiectivele mele era lupta cu corupția. Le-am spus și colegilor că cei care bagă mâna în buzunarul omului nu poate sta lângă mine. Este foarte greu să administrezi un municipiu dacă nu întreprinzi nimic într-un mediu corupt. Obligația mea era să schimb lucrurile la acest capitol. Am oferit cetățenilor dreptul să prioritizeze unde să investim. Punem accent pe transparență. Este foarte important ca cetățeanul să fie important, să participe la procesul decizional. Suntem alături de cetățeni prin toate metodele de informare, ședințe publice, rețele de socializare, pliante, ziare. Când cetățeanul participă la un proiect și ulterior această realizare este distrusă, vandalizată, cetățeanul simte, pentru că a fost implicat în crearea acesteia.

În context, primarul de Strășeni, a declarat că implicarea cetățeanului în procesul de decizie este cheia succesului unui administrator al unei comunități. Valentina Casian a mai punctat că fiecare explicație în fața cetățeanului trebuie să fie făcută pe bază de argumente care să poată fi verificate.

Totuși, potrivit Valentinei Casian, nu putem să vorbim de dezvoltarea localității Strășeni, fără a avea și o dezvoltare economică. Începând cu anul 2017, orașul Strășeni are statut de municipiu. „Deocamdată, din păcate, am obținut doar denumirea de municipiu. În rest, celelalte prevederi legale ce țin de resursele financiare care trebuie să rămână la noi, încă nu au fost implementate. Până acum, din toate impozitele persoanelor fizice, doar 20% rămâneau în bugetul local, restul era concentrat în bugetul de stat. Conform Legii actuale, odată cu obținerea statutului de municipiu, procentul din impozitul persoanelor fizice ar trebui să fie mai mare. CALM a venit cu foarte multe adresări, demersuri către APC, ca măcar 50% din impozit să rămână la nivel local.  Sperăm că lucrurile se vor schimba și în acest sens.”

O altă problemă cu care se confruntă APL sunt salariile derizorii, care nu au cum să motiveze specialiștii.

„Foarte mult se vorbește despre descentralizare și autonomie locală, dar realitatea este oricum alta. Suntem restricționați în numărul de funcționari pe care putem să-i angajăm, dar și salarizarea este una precară”, a mai declarat primarul municipiului Strășeni.

Imprimare