Joi, 12 februarie 2015, a avut loc evenimentul de lansare a trei granturi oferite Republicii Moldova de Uniunea Europeană. La eveniment au participat reprezentanţi ai Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova -Jan Waanders, Anatolii Kopets, Alexandre Darras, viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale. 

Agenda evenimentului a inclus prezentarea a trei proiecte pilot finanţate în cadrul SuDEP în Republica Moldova (Programul UE pentru proiecte durabile demonstrative urbane). Energia regenerabilă şi eficienţa energetic a clădirilor publice, Proiect de demonstrare cuprinzătoare pentru dezvoltarea energiei durabile în oraşul Orhei, Lumină verde Moldova- Modernizarea şi economisirea energiei în iluminatul stradal, acestea au fost subiectele care reprezintă obiectivele politicii energetice a Uniunii Europene.  Scopul acestor proiecte este dezvoltarea eficienţei energetice şi energiei regenerabile în localităţile din Republica Moldova, aceasta reprezentînd unul din conceptele cheie pentru dezvoltarea economică invariabilă a ţării. Valoarea acestor granturi oferite de Uniunea Europeană este de aproximativ 2 milioane de euro.

    Suportul financiar oferit de UE va fi completat cu aproximativ 20- 30% din costul total de implementare al proiectelor, cofinanţarea oferită de către localităţi. Beneficiarii acestor granturi sunt raioanele Ungheni, Ocniţa, Soroca, Orhei şi Cantemir. Proiectele vor acorda asistenţă localităţilor în implementarea planurilor lor şi vor crea beneficii concrete pentru locuitorii acestora, a afirmat Aneil Singh, şef de secţie în cadrul Delegaţiei Eniunii Europene în Republica Moldova. Conform declaraţiei acestuia, mediul în care activăm se va schimba considerabil graţie reducerii cu 20%  a consumului de energie.

    Viceministrul economiei, Valeriu Triboi, a declarat că în sectorul energetic din Republica Moldova există mai multe probleme sistemice. „Avem un consum mare de energie în economie şi gospodăriile casnice, ca rezultat intensitatea energetică este de 3 ori mai înaltă comparativ cu media din ţările UE, tehnologiile şi utilajele moral şi tehnic uzate, construcţiile industriale şi de locuit sunt sub nivelul critic din punct de vedere al performanţei energetice, lipsa cunoştinţelor şi capacităţilor în domeniul eficienţei energetice –  toate acestea sunt problemele cu care ne confruntăm, dar pe care dorim să le rezolvăm cu susţinerea partenerilor de dezvoltare”, a declarat Valeriu Triboi.

    Proiectul Energie regenerabilă şi eficienţă energetică a clădirilor publice vizează reabilitarea Grădiniţei nr.11 din Ungheni (Licurici) frecventată de 375 de copii. Acest plan  prevede reabilitarea conform celor mai bune standard în domeniul Eficienţei Energetice (EE), instalarea unei pompe geotermale, a panourilor solare, care vor permite furnizarea energiei electrice la reţeaua electrică publică. Ca rezultat, autorităţile publice locale din raionul Ungheni speră sa îmbunătăţească condiţiile de muncă a celor 56 de angajaţi şi  să reducă cantitatea emisă de CO2 (~260/300 t/an). Proiectul este planificat pentru 36 de luni, iar Uniunea Europeană va finaţa 71,5% din costul total al proiectului.

    În cazul oraşului Orhei, proiectul vizează promovarea utilizării biomasei, demonstrarea fiabilităţii tehnologiilor de cogenerare pe biomasă, aspect ce va contribui la securitatea energetică a ţării şi va crea noi locuri de muncă. 

Ruslan Surugiu, Coordonator Proiect (AO PRO- Energy), şi-a exprimat speranţa că în urma implementării acestui grant, oraşul Orhei  va reduce considerabil consumul anual de energie (~1450 MWh), iar în cazul blocurilor locative, se va trece de la sistemul vertical de încălzire la cel orizontal.

    Primarul oraşului Orhei, domnul Vitalie Colun, a declarat că în cadrul acestui proiect sistemul de termoficiare rational va fi modernizat şi va deservi cu energie regenerabilă  o grădiniţă, Centrul Medicilor de Familie şi  2 blocuri locative. Ulterior va putea fi livrată energie termică și apă caldă unei brutării. Acest proiect ne va permite oraşului Orhei să treacă de la alimentarea cu gaz la cea pe biomasă, pe bază de peleți. Edilul oraşului  susţine că aceasta investiţie este  un proiect foarte ambițios fiindcă este implementat pentru prima dată în țara noastră şi  va permite să utilizăm eficient masa verde care există în oraș pentru alimentarea  termocentralei raionale. 

    Ca rezultat al acestei investiţii, oraşul Orhei se va bucura de o majorare a fluxurilor financiare (~650 000 mdl/an), dar şi  de  creşterea capacităţilor  APL Orhei în implementarea proiectelor durabile şi replicarea acestui proiect în alte regiuni ale oraşului.Proiectul pentru oraşul Orhei este planificat pentru 38 de luni, iar Uniunea Europeană va finaţa 75,4% din costul total al proiectului.

    Cel de-al treilea proiect Lumină verde Moldova- Modernizarea ţi economisirea energiei în iluminatul stradal, prezentat de managerul de proiect Tatiana Lujanscaia, prevede modernizarea şi instalarea corpurilor de iluminat stradal modern şi energetic eficiente în Ocniţa, Soroca şi Cantemir. Obiectivele acestui proiect realizat în colaborare cu expertul internaţional ECODOMA (Latvia), vizează economii de energie, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi economii costuri de întreţinere şi operare. Ca rezultat, în cele trei oraşe se vor instala 710 corpuri de iluminare stradală.

Proiectul este planificat pentru 24 de luni, iar Uniunea Europeană va finanţa 80% din costul total al proiectului. 

    Menționăm că Programul UE pentru proiecte durabile demonstrative urbane (SUDEP) face parte din eforturile UE de încurajare a municipalităţilor de a adera la Pactul (Convenția) primarilor (o inițiativă voluntară de reducere a emisiilor de CO2), şi a stimula economiile locale din regiune într-un mod durabil. Localităţile semnatare ale Convenţiei primarilor s-au angajat să meargă dincolo de obiectivele politicii enrgetice a UE în ceea ce priveşte reducerea emissilor de gaze cu efect de seră prin implementarea Planurilor de acţiuni privind energia durabilă. Din ianuarie 2013 Ministerul Economiei este nominalizat în calitate de Coordonator Național al Convenției Primarilor din partea Republicii Moldova. În țara noastră există 29 de semnatari-orașe ai Convenției Primarilor, printre care şi Primăria oraşului Orhei.

Imprimare