Uniunea Europeană depune eforturi pentru reîntregirea Moldovei. Din anul 2012, datorită partenerilor de dezvoltare, în ţara noastră este implementat programul pentru consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului. Acesta are un buget de peste 10 milioane de euro. Printre proiectele realizate se numără reparaţia drumurilor, a grădiniţelor şi a centrelor de sănătate. 

Aproape 200 de copii din satul Pârâta raionul Dubăsari frecventează acum o grădiniță modernă, după ce instituţia a fost renovată din fonduri externe.

Mihaela are şase ani, iar de patru ani trăieşte fără mama, care a lasăt-o la un internat. Acum fetiţa împreună cu alţi copii merge la grădiniţă.

Dimineața facem gimnastică, ne aşezăm la masă, mâncăm. Apoi ne ducem afară, ne jucăm. Eu am învățat a număra pentru că mă duc peste un an la şcoală, spune Mihaela.

Copii sunt bucuroşi că au jucării pe care nu le-au avut acasă.

 De ce îţi place aceasta motocicletă? Vreau să am aşa adevărat. Acasă ai aşa jucărie? Nu

Ne jucăm în cu carusel.

Angajaţii grădiniţei spun că, datorită acestui poiect, copiii au posibilitate să se dezvolte  corect.

Au fost procurate deferite atribute de joc, care contribuie la dezvoltarea copiilor pe teren şi în interiorul grupei au fost îmbunătăţite materiale, care sunt pe deferite domenii:- dezvoltarea vorbirii, matematică, a menţionat directorul grădiniţei din satul Pârâta, Olga Muntean.

Din banii europeni grădiniţa a beneficiat şi de baterii solare, folosite pentru încălzirea apei la bucătărie. Instalaţia permite administraţiei instituţiei să economisească o sumă importantă de bani.

E bine şi pentru regiunea transnistreană ca să vede că în Uniunea Europeană să fac lucrurile bune şi frumoase, a precizat primarul satului, Iurie Soltan.

Reprezentanţii Organizaţiei Naţiunilor Unite în Moldova spun că astfel de proiecte sunt cea mai bună cale spre reintergrarea ţării. 

 Suportul Uniunii Europene şi al UNDP în aceasta zona particulară este departe de procese politice şi este apropae de lucruri palpabile, creare uni mediu benefic şi încrederii între oameni, a declarat coordonatorul rezident PNUD, Nicola Harrington-Buhay.

Programului pentru consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului va fi implementat până 2015.

Imprimare