Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) a organizat o masa rotundă de evaluare a rezultatelor vizitelor de studiu în cadrul proiectului  „Consolidarea potenţialului de conducere al femeilor din administrația publică locală. Modele de bune practici”. Astfel, în data de 3 noiembrie, a fost realizată o retrospectivă detaliată a celor mai memorabile vizite în localități model din Republica Moldova. Conduse de femei-primar, aceste localități au devenit istorii de succes, pentru că au dezvoltat proiecte și au implementat idei ambițioase, care au generat o schimbare în bine a vieții localnicilor.

Seria de seminare a avut loc în perioada iunie – octombrie 2016 și a reprezentat un veritabil tur de forță, o oportunitate de a vedea femeile-primar în mediul lor firesc, de a cunoaște și deprinde diferite strategii și modalități de rezolvare a problemelor arzătoare ale localităților și oamenilor. Astfel că, în cadrul mesei rotunde, participantele la vizite au împărtășit impresiile pe care le-au trăit, dar și ideile pe care le-au preluat și le-au implementat în activitatea zilnică.

Moderatoarea mesei rotunde,  Larisa Voloh, preşedinta Rețelei Femeilor din cadrul CALM, primară de Palanca, raionul Ştefan Vodă, a menționat că rolul femeii în comunitate este unul determinant, și asta pentru că, așa cum are grijă de familia sa, poate avea grijă de o localitate întreagă. Totodată, edilul a specificat că femeile-primar din Republica Moldova au demonstrat că pot aduce schimbarea, sunt în stare să soluționeze probleme complicate și se bucură de un suport considerabil din partea localnicilor.

Cu un cuvânt de salut din partea CALM s-a adresat participanților Tatiana Badan, preşedintă CALM, primară de Selemet, raionul Cimişlia. Badan a menționat că atât rolul femeilor primari, cât și a bărbaților primari este de a promova proiectele de dezvoltare socială pentru și în favoarea cetățeanului.

Doamna Nadejda Darie, secretară coordonatoare a Rețelei Femeilor din cadrul CALM, a prezentat o sinteză generală a vizitelor de studiu care au avut drept scop creșterea rolului și consolidarea potenţialului de conducere al femeilor din administrația publică locală, încurajarea participării active a femeilor în cadrul procesului decizional local, precum și creșterea implicării lor în cadrul Congresului Autorităţilor Locale din Moldova.  

În cadrul dezbaterilor, participantele au discutat subiecte sensibile și importante, cum ar fi dezvoltarea capacităţilor de conducere şi de luare a deciziilor, a vorbirii în public şi a autoafirmării, de participare în campanii politice, de atragere a fondurilor, sporirea participării și reprezentării femeilor în procesul de luare a deciziilor la nivel local.

Acest eveniment este organizat de Congresul Autorităților Locale din Moldova, cu susținerea Programului ONU „Femeile în politică”, care este implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, sprijinit financiar de Guvernul Suediei.

Imprimare