Svetlana Racul este  primară la al II-lea mandat în comuna Boșcana, raionul Criuleni. Comuna Boșcana este situată în inima Basarabiei, la o distanță de 30 km de capitala țării și 20 km de  centrul raional. În componența comunei fac parte două sate: Boșcana și Mardareuca. În ambele sate locuiesc aproximativ 3450 locuitori. Satele sunt frumos așezate între două dealuri larg deschise pe ambele maluri ale râulețului Ichel. Specificul economic al localității este  cultivarea viței de vie, pomicultura și culturile cerealiere. Un interes aparte prezintă zona veche a satului numită Rediul. În această zonă cândva a fost construită și prima biserică, doar că în urma alunecărilor de teren lăcașul sfânt s-a prăbușit sub pământ. În urma săpăturilor arheologice a fost descoperit altarul care, printr-o minune, a rămas intact. Această zonă atrage mulți vizitatori locali, tineri curioși de a cunoaște istoria satului de baștină.  Svetlana Racul își dorește să identifice resurse pentru a organiza un traseu turistic și pentru vizitatorii străini. „Venind în funcție publică și având stabilite obiective concrete, am reușit ca satul de baștina să fie cunoscut de o țară întreagă, dar și peste hotarele ei. În primul mandat, împreună cu comunitatea am realizat un șir de proiecte mici, dar cel mai important lucru este că mereu am fost alături de oamenii nevoiași din localitate, implementând pentru ei diferite proiecte sociale.”

Funcția de primară a motivat-o pe Svetlana Racul să-și aprofundeze cunoștințele în domeniul administrației publice. „În această privință, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) mi-a oferit  suport, metodologii clare în domeniul guvernării locale, noi cunoștințe pe care le utilizez în interesul comunității și a cetățenilor. Cineva spunea că trebuie să trăim toată viața prin instruire și nicidecum o instruire pentru întreaga viață, adică continui să acumulez cunoștințe. Fiind membră a Rețelei Femeilor din cadrul CALM am participat la numeroase instruiri unde mi-am dezvoltat abilitățile profesionale cât și personale. Experiența acumulată în cadrul rețelei femeilor din CALM mi-a ajutat să asigur o guvernare mai calitativă și mai transparentă.”

Svetlana Racul susține că datorită Rețelei Femeilor din  cadrul CALM a cunoscut cele mai curajoase și puternice Doamne, a avut foarte multe vizite de studiu în localitățile din țară conduse de Doamne Primare și a preluat din bunele lor practici. „Una dintre ele a fost să implic mai mulți cetățeni în activități culturale. Astfel, în toamna anului 2016 am inaugurat festivalul local ,,Prăjițel Moldovenesc”. Acest eveniment are ca obiectiv reînvierea tradițiilor și obiceiurilor strămoșilor noștri  și transmitea către tânăra generație a experienței din arta coptului, a prăjiturilor  de altădată preparate de bunicile noastre. Cred că un element important a fost implicarea în organizarea festivalului a tuturor locuitori și angajaților instituțiilor  din localitate. O altă bucurie am avut-o atunci când am constatat că rodul muncii noastre a fost apreciat de foarte mulți vizitatori străini.  În cadrul celei de-a II  ediții a Festivalului au participat colective nu doar din raioanele Republicii Moldova, dar și din Lituania, Rusia, Bielorusia, Congo, România, Italia.”

APL  din comuna Boșcana are o colaborare strânsă cu agenții economici din localitate, iar în cadrul festivalurilor și a sărbătorii „Toamna de Aur”, producătorii autohtoni expun la loc de cinste  rezultatul muncii lor.  „În localitatea noastră activează mai mulți producători locali: SRL ,,Moscul Valentina” este specializată în creșterea și cultivarea legumelor; SRL ,,Agromeridian” crește cireșe și mere; SRL ,,Violeta Jorja” crește cele mai frumoase flori; SRL,,Tehnostil” crește migdali, etc. De asemenea,  cea mai dulce miere de albini este produsă la Boșcana de către familiile lui Tudor și Anna Cristea; Dorel și Ina Paciu.  Meșterii populari Tricolici Natalia și Tricolici Tamara, Vera Repeșco, Brînză Alina, Larisa Moroga, Valerie Staci și Veaceslav Tricolici sunt pasionați de pictură, de prelucrarea pielii, croșetare, împletit, prelucrarea diferitor obiecte din lemn etc.”

Oamenii din Boșcana se mândresc și cu consătenii lor care le-au dus faima în toată țara. Unul din ei este Vladimir Nicu, coordonator științific, cercetător, istoric, un împătimit al acestei palme de pământ, a făcut multe cercetări despre sate și personalitățile pe care le-a avut această glie. În rezultatul unei munci sisifice, astăzi aceste atestări și date documentare alcătuiesc peste 180000 de fișe sistematizate, un material unical și nemaipomenit. Vladimir Nicu și-a propus să restabilească adevărul istoric despre sate și în lucrarea de-o extremă valoare științifică ,,Localitățile Moldovei în documente și cărți vechi” în două volume, editată tocmai în perioada când istoria noastră națională era falsificată tare mult. Astăzi, în memoria lui, biblioteca publică din localitate îi poartă numele. O altă personalitate este Alexandru Catan. În I volum al ,,Tezaurul Notoriu al Națiunii” este scris ca acest fecior al Boșcanei este cavaler al ordinului ,,Gloria Muncii”  pentru munca îndelungată și prodigioasă în domeniul industriei, pentru merite în sporirea eficienței producției și activitate organizatorică intensă. În calitate de director general al societății pe acțiuni ,,Mezon” din anul 1998 până în prezent, perioadă în care societatea pe acțiuni s-a transformat dintr-o întreprindere cu multe zeci de milioane de datorii într-o platformă industrială cu profit și unde activau mii de oameni. Cu mândrie în suflet Svetlana Racul vorbește și despre Mihail Stratulat,  un distins profesor cu o activitate fructuoasă în domeniul învățământului, care a contribuit foarte mult la creșterea tinerei generații care respectă adevăratele valori. „Din anul 1959 până în  1978 a fost director de școală,  a participat la construcția celui mai mare edificiu din localitate- școala. Astăzi satul se mândrește cu cel mai frumos și amenajat liceu din raion care îi poartă numele -Liceul Teoretic ,,M.Stratulat”.  În 1969 a fost decorat cu insigna ,,Învățător emerit” al RSSM. În 1978 a ales în funcție de președinte al sovietului sătesc Boșcana, a contribuit la menținerea ordinii publice și prosperarea comunității.”  

În anul 2018 în cadrul sărbătorii naționale a Marii Uniri,  Boșcana se înfrățește  cu comuna Stolnici, județul Argeș, România, prin Decizia consiliului comunal al comunei Boșcana nr.6/3 din 18.10.2018 și hotărârea nr.22 din 21.10.2018,,Cu privire la acordul de înfrățire și parteneriat”.  „Ne propunem să promovăm tradițiile și valorile românești prin schimbul de experiențe culturale. Colectivele folclorice ,,Sălcioara” și ,,Cavalerii Armoniei” de la Centrul de Cultură și Tineret din sat  participă  la festivalul unic ,,Călușul”, din România. La rândul lor, colectivul profesional de dansuri ,,Călușarii” din comuna Stolnici  sunt cei mai onorați oaspeți din România la festivalul nostru local,,Prăjițel Moldovenesc” pe care îl organizăm în fiecare an. Acest acord de înfrățire ne oferă și posibilitatea să facem schimb de experiență în domeniul administrației publice locale , educație, cercetare,  comerț, industrie, agricultură, medicină, turism, sport, asistență socială, ș.a.”, ne explică Svetlana Racul.

Pe parcursul activității în calitate de primară a reușit să schimbe aspectul localităților Boșcana și Mardareuca. Au fost reparate și asfaltate, cel parțial, drumurile principale din ambele sate, a fost gazificat cu sistem autonom de încălzire Centrul de Cultură și Tineret, a fost construit sistemul de iluminat public pe aproximativ 70% din suprafața totală a drumurilor, a fost amenajat parcul de odihnă din centrul satului, a fost construit un teren de joacă pentru copii, a fost amenajat un stadion, au fost împădurite circa 2,8 ha de pământ, au fost pavate  scuarurile de la toate instituțiile din subordine,  a fost integral pavat trotuarul adiacent drumului dintre s. Boșcana și s. Mardareuca, dar și parțial cel din satul Boșcana, au fost construit acoperișul la grădinița creșă din s. Mardareuca și cel al  blocului alimentar de la  grădinița din s.Boșcana, au fost instalate 5 terenuri de joacă pentru fiecare grupă de la ambele grădinițe, a fost construită magistrala de 5 km de apeduct în s .Mardareuca, a fost procurat un tractor pentru necesitățile satului, a fost înființată ÎM de salubrizare și inițiat serviciul de evacuare a deșeurilor de la gospodării. „În fiecare an organizăm lucrări de salubrizare a localității, plantăm cu arbori zonele cu alunecări de teren, dar și de-a lungul râului Ichel. De asemenea, a fost inaugurat Muzeul Satului, cu circa 3000 exponate și se află la etapa de înregistrare în calitate de patrimoniu național cultural. O realizare necesară pentru mai multe categorii de vârste și pentru asigurarea egalității de gen este proiectul ,,Viața Sănătoasă”, în colaborare cu Agenția Elvețiană de cooperare și dezvoltare. Totodată, am  colaborat cu partenerii de dezvoltare precum Solidarity Fund PL, Fondul de Investiții din Moldova, Fondul ecologic, Biroul politici de reintegrare, IDIS Viitorul, Ambasada România ect.”

Toate aceste realizări au determinat consătenii să-i acorde Svetlana Racul și al II mandat de primară  a comunei. În baza consultărilor publice cu oamenii din sat, a fost elaborată Strategia socio-economice pentru perioada 2020-2027 și Planul Urbanistic General al localității. „Astfel, principalele obiective pentru anii următori prevăd atragerea investițiilor pentru construcția apeductului în satul Boșcana, dezvoltarea turismului rural, susținerea antreprenorilor locali, construcția unui teren de minifotbal pentru echipele de fotbal juniori și veterani, susținerea inițiativelor societății civile, alte  proiecte sociale.”   

La moment, primara de Boșcana este parte a grupului de inițiativă „PUNE UMĂRUL PENTRU CURĂȚENIE”, constituit din 15 doamne primare din raioanele centrale ale țării. „Împreună cu Institutul Național Democratic am elaborat un ghid privind managementul deșeurilor solide, obiectivul fiind de a identifica cele mai bune soluții pentru rezolvarea problemei gunoiului din localitățile republicii.”

În calitate de primară, Svetlana Racul își dorește să  motiveze și alte femei să se afirme, să se implice în soluționarea problemelor stringente din comunitate, dar și în viața comunității. Aceste deziderate devin posibile grație proiectelor ,,Femeia instruită-femeie liberă”; ,,Vorbiți cu noi”, dar și prin multiplele acțiuni ale femeilor active din cadrul AOF „Speranța”, care se implică pentru a contracara violența asupra femeii, organizează târguri de caritate pentru copiii cu nevoi speciale și a familiilor vulnerabile.

Svetlana Racul compară femeia primară cu o albină, care zboară neostenită în toate sectoarele din localitate, care adună zi de zi problemele oamenilor și le trece prin sufletul său, care răspândește nectarul bunăvoinței, a frumuseții sufletești, a grijii pentru comunitatea pe care o conduce. „A fi la conducerea satului este o responsabilitate imensă….. Nu poți avea succes prin magie, este nevoie de efort, să pui pasiune în ceea ce faci, să ai dragoste de oameni, determinare și muncă grea”, susține aleasa locală.

În anul 2017 Consiliul Raional Criuleni i-a acordat titlul ,,Omul anului” pentru aportul adus în consolidarea comunității locale și dezvoltarea infrastructurii localității.

„Îmi doresc foarte mult să las în urma mea lucruri bune, frumoase și utile pentru oameni.  Nu este nimic mai plăcut decât să vezi rezultatele muncii în care ți-ai pus sufletul.”

Motto-ul de care se ghidează  primara de la Boșcana este ,,Să merg mereu înainte privind spre soare, chiar dacă sunt pașii mici, să nu mă opresc din drum pentru că lucrurile mărețe se obțin încet, iar dacă stai pe loc nu obții nimic”.

Svetlana Racul este convinsă că împreună cu oamenii din comunitate, conjugându-și eforturile, vor putea asigura un viitor pe care ni-l dorim cu toții. „Îmi doresc ca satul nostru să fie unul dezvoltat, bine amenajat, cu servicii de calitate, cu oameni activi implicați în viața comunității.   Mă consider o femeie împlinită, îmi iubesc țara, familia și oamenii care mă înconjoară. Privesc în viitor și văd Moldovioara mea frumoasă, verde, curată și modernizată, cu oameni harnici și dornici de a munci aici, acasă….”

Imprimare