Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a participat la Forumul Cooperării Descentralizate Româno-Franceze. Evenimentul s-a desfășurat la Poiana Brașov, România și a reunit reprezentanți ai autorităților locale și centrale din Franța, România și Republica Moldova.

Participanții la Forum au scos în evidență necesitatea consolidării cooperării descentralizate între unitățile administrativ-teritoriale din cele trei țări, în domenii precum cel cultural, educațional, științific, ecologic, economic, sportiv, turistic. etc.

În cadrul evenimentului s-a discutat și despre criza refugiaților din Ucraina, dar și implicarea plenară a autorităților publice locale în vederea asigurării acestor cetățeni cu cazare, acces la servicii de sănătate și de educație, integrarea în comunități etc.  În context, președinta Comisiei Administrației Publice din Parlamentul Republicii Moldova, Larisa Voloh, a mulțumit României și Franței pentru susținerea necondiționată acordată statului nostru în gestionarea crizei refugiaților. „Nu am rămas de unii singuri în fața provocărilor și greutăților. Mulțumim statului român, poporului român pentru ajutorul pe care ni-l acordă de fiecare dată când avem nevoie. Cu resurse limitate, dar plini de voință și solidaritate, suntem plenar dispuși să cooperăm în confruntarea provocărilor.” De asemenea, Larisa Voloh a reiterat angajamentul statului nostru de a face pași fermi în reformarea instituțiilor, astfel încât procesele de integrare europeană să devină ireversibile, atât la nivel central, cât și la nivel local.

Președintele Asociației Comunelor din România (ACoR), primarul comunei Vulcan-Băi, județul Dâmbovița, Emil Drăghici, și-a manifestat bucuria pentru că alături de reprezentanții APL din România și Franța sunt și colegii și prietenii din Republica Moldova. „Întotdeauna am considerat că acolo unde sunt autoritățile administrației publice locale din România, trebuie să fie și autoritățile locale din Republica Moldova. ” În alt context, Emil Drăghici a vorbit despre concursul inițiat de Ambasada Franței din România „Orașe durabile” și a propus ca acesta să fie redenumit în „Colectivități locale durabile”, pentru a acoperi toate cele patru tipuri de unități administrativ-teritoriale din România și de a oferi posibilitatea să participe la acest concurs și colectivitățile locale din Republica Moldova.  

Președintele Asociației Orașelor din România (AOR), primarul orașului Cugir,  Adrian Teban, a considerat extraordinar faptul că Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată la aderarea la UE. „Este un succes pe care în urmă cu trei ani nu-l credeam atât de aproape. Este o oportunitate, dar și o provocare și împreună cu autoritățile locale din Republica Moldova trebuie să reușim să obținem statutul de invitați permanenți pentru colegii primari din Republica Moldova la Comitetul European al Regiunilor. Astfel vom face ca acest statut de țară candidată să apropie APL de problemele și de discuțiile din Comitetul Regiunilor – o platformă importantă unde autoritățile locale pot colabora pentru promovarea priorităților la nivel european. ” De asemenea, Adrian Teban a considerat necesară implementarea de către autoritățile publice locale din Republica Moldova a strategiilor de la nivel european. „Vom susține APL în acest demers și astfel să aducem cât mai aproape Republica Moldova de această familie europeană.”

Vicepreședinta CALM, primara municipiului Strășeni, Valentina Casian,  a subliniat importanța organizării unor asemenea evenimente pentru toți liderii comunităților din R. Moldova, România și Franța. „Este o oportunitate de a crea noi punți de legătură și de a prelua din cele mai bune practici. R. Moldova parcurge o etapă destul de complicată. După perioada pandemică a fost declanșat războiul din Ucraina, care părea de neconceput în epoca noastră. În rezultat, astăzi ne confruntăm cu o criză economică și energetică fără precedent. De aceea noi, cei de la nivel local, alături de autoritățile centrale, trebuie să găsim soluții pentru a depăși aceste probleme și mobilizarea noastră are un rol esențial.” Totodată, Valentina Casian a accentuat faptul că în această perioadă de preaderare a Republicii Moldova la UE, este esențial să învățăm din experiența României, care a parcurs acest drum, din relațiile cooperante care există între autoritățile centrale și toate structurile asociative ale autorităților locale din această țară.

Potrivit Sirmei Caraman, director general adjunct la Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, la Forumul organizat la Brașov dezbatem modul în care cooperăm, care sunt rezultatele, cum putem să întărim să și prelungim această cooperare și, mai ales, cum APL poate să-și dezvolte capacitatea administrativă în toate domeniile. „Ne bucurăm foarte mult că și reprezentanții APL din Republica Moldova sunt alături de noi și mereu vom face tot ce putem ca și cetățenii din Republica Moldova să aibă calitatea vieții cât mai bună. Credem că autoritățile locale din RM au nevoie de sprijinul nostru pentru că și noi când am devenit membri ai UE am avut nevoie de susținere, am avut și proiecte pentru dezvoltarea capacității administrative a administrației locale. Și Republica Moldova trebuie să aibă parte de această atenție. Încercăm să creăm acest fond de solidaritate, prin care să sprijinim APL.” Sirma Caraman a amintit de modificarea  legislației române, astfel încât APL din România să poată finanța proiecte pentru APL din R. Moldova. „Acest lucru se întâmplă deja și sperăm ca APL din România să aibă cât mai multe colaborări, să ajutăm cât mai mult, inclusiv cu experiența noastră privind asimilarea fondurilor europene.”

Vicepreședintele CALM, primarul orașului Cricova, Valentin Guțan a menționat că  România a avansat foarte mult în ceea ce privește soluționarea problemelor din APL și descentralizarea. „Avem de învățat de la colegii noștri români cum să implementăm proiecte cu fonduri europene, dar și la capitolul cooperare între instituțiile statului și asociațiile reprezentative ale APL. În România, reprezentanții Guvernului, Parlamentului, Senatului etc, se străduie să identifice soluții la problemele abordate de APL. Chiar dacă nici aici nu totul este ideal, există o colaborare între cele două verigi ale administrației publice. În Franța există tradiții de sute de ani în domeniul administrării și, fără îndoială, avem ce învăța de la colegii noștri.”

Politicile pactului verde european, menite să pregătească tranziția ecologică, a căror punere în aplicare este în mare măsură responsabilitatea autorităților locale și regionale a fost,  de asemenea, subiect abordat de reprezentanții APL din cele trei țări.

Evenimentul din acest an este la a șasea ediție și a fost organizat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din România, în parteneriat cu structurile asociative ale administrației publice locale: Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR); Asociația Municipiilor din România (AMR); Asociația Orașelor din România (AOR) și Asociația Comunelor din România (ACoR), cu sprijinul Ambasadei Republicii Franceze din România.

Imprimare