Şapte primari din Teleneşti şi Sângerei au schimbat, pentru o zi, cravata de edil pe vesta de gunoier. Primarii satelor Ineşti, Băneşti, Verejeni, Mândreşti şi Ratuş din raionul Teleneşti, cel din Prepeliţa, raionul Sângerei, şi edilul oraşului Teleneşti, au semnat un Acord de cooperare intercomunitară care va permite evacuarea în comun a deşeurilor menajere.

În urma semnării acordului, mai bine de 20 de mii de oameni vor obţine acces, pentru prima dată în istoria acestor localităţi, la un serviciu de calitate de evacuare a deşeurilor menajere. Cei şapte primari au mers, astăzi, în localitatea Ineşti pentru a demonstra cum va funcţiona noul serviciu. Îmbrăcaţi în veste speciale, la bordul maşinii de salubritate, edilii au povestit oamenilor despre procedura de abonare la serviciu şi au colectat şi câţiva saci cu gunoi.

„Dacă maşina va veni săptămânal, sigur că am să mă abonez,” spune o locuitoare a satului Ineşti. „Ne propunem să dezvoltăm satul, dar şi să educăm oamenii să gândească ecologic,” a explicat Ludmila Manoli, primăriţa satului Ineşti.

În anii 2008-2009, Primăria oraşului Teleneşti a fost ajutată de reprezentanţii Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi ai Fondului naţional de dezvoltare regională să-şi creeze una dintre cele mai puternice servicii de salubrizare din Moldova.

Până la sfârşitul anului 2015, Programul comun pentru dezvoltare locală integrată îşi propune să realizeze 10 proiecte de cooperare intercomunitară în mai multe raioane ale Republicii Moldova.

Programul este coordonat de Cancelaria de Stat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi Entitatea ONU pentru abilitarea femeilor şi egalitatea genurilor, cu susţinerea financiară a guvernelor Danemarcei şi Suediei, care au contribuit împreună cu 7 mln 250 de mii de dolari SUA, se arată într-un comunicat de presă.

Imprimare