Satul Văleni din raionul Cahul a primit „Best Tourism Villages” (Cele mai bune sate turistice) ediția 2023, într-o competiție internațională la care s-au înscris 260 de localități din 60 de țări. Potrivit Ministerului Culturii, este pentru prima dată când Republica Moldova este recunoscută, la acest concurs, drept o locație turistică ce merită și trebuie vizitată.

Premiul pentru cele mai bune sate turistice din lume a fost înmânat satului Văleni în cadrul celei de-a 25-a Adunări Generale a Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO), care se desfășoară în aceste zile la Samarkand, Uzbekistan.

„Distincția este oferită pentru exemple remarcabile de destinații de turism rural cu patrimoniu cultural și resurse naturale, care păstrează și promovează valori, produse și stil de viață rural și comunitar, și au un angajament clar de sustenabilitate și de inovare. Selecția se bazează pe o evaluare a resurselor și a inițiativelor în nouă domenii ce acoperă cei trei piloni ai dezvoltării sustenabile: economic, social și de mediu”, se menționează în comunicat.

La ceremonie, Republica Moldova a fost reprezentată de ministrul Culturii, Sergiu Prodan, și Silvia Știrbeț, autoarea planului de dezvoltare turistică a satului Văleni. „Acest premiu ne onorează, fiind dovada potențialului turistic mare pe care îl are țara noastră. Felicit administrația publică locală și pe locuitorii satului Văleni pentru felul în care și-au valorificat bogăția culturală și naturală a zonei”, a specificat ministrul Sergiu Prodan.

Satul Văleni s-a remarcat pe plan internațional și prin legendara participare a bunicii din Văleni, alături de „Zdob și Zdub”, la Concursul „Eurovision” din 2006.

Imprimare