Comparativ cu autoritățile naționale, autoritățile publice locale sunt mai eficiente în combaterea corupției. Este concluzia unui studiu efectuat de Center for Insights in Survey Research, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

36% dintre cei chestionați consideră că autoritățile locale sunt foarte eficiente și relativ eficiente în combaterea corupției și doar 22% acordă același nivel de încredere autorităților centrale. În același timp, 61% dintre participanții la sondaj cred că autoritățile centrale sunt relativ ineficiente și foarte ineficiente în combaterea corupției și doar 42% au această neîncredere în raport cu autoritățile locale.

Fiind întrebați dacă nivelul corupției în cadrul autorităților publice s-a modificar în ultimul an, 13% dintre respondenți au fost de părere că acest fenomen a sporit cu 13% în cadrul APL și s-a majorat cu 20% în cadrul autorităților centrale.

Potrivit celor mai mulți participanți la sondaj (37%),  principala cauză a corupției în țara noastră este lipsa controlului și a supravegherii din partea guvernării.

Datele au fost colectate de pe tot teritoriul Republicii Moldova (cu excepția regiunii transnistrene) în perioada 16 septembrie – 1 noiembrie 2021. Eșantionul cuprinde 1619 rezidenți permanenți din Republica Moldova, marja de eroare nu depășește+/-2.5%.

Amintim că potrivit celui mai recent sondaj efectuat de Institutul Republican Internațional din Moldova (IRI), cetățenii au cea mai mare încredere în autoritățile publice locale.

Potrivit directorului executiv al CALM Viorel Furdui, rezultatele celor două studii demonstrează încă o dată că descentralizarea și consolidarea autonomiei locale reprezintă una dintre soluțiile reale și eficiente de a combate corupția. 

Imprimare