La 27 de ani a devenit primar al comunei Schineni, Soroca. La alegerile locale din 20 octombrie locuitorii din comună au ales-o pentru al cincilea mandat. Primarul afirmă că șansa satelor noastre este punerea în valoare a potențialului uman. În cadrul procesului decizional din comună un rol important îl au cetățenii.

Dorința de a schimba lumea v-a motivat să veniți în APL?

Silvia Leșan: Înainte de a deveni primar, când erau județele, am activat patru ani în calitate de secretar al Consiliului local în comuna Băcsani. După reforma administrativ-teritorială am revenit în Schineni. Cred că era elanul tinereții, am avut parte de susținerea oamenilor, plus cei patru ani de experiență în calitate de secretar mi-au fost utili pentru a face față lucrurilor atunci când am devenit primar. Îmi doresc foarte mult ca consătenii mei să aibă condiții bune de trai, ca primăria să le presteze servicii de calitate. De atunci, alături de mine sunt, în mare parte, femeile din localitate. Și bărbații ne susțin, ei sunt parte componentă a echipei noastre. La început erau sceptici față de faptul că primarul e tânăr și încă e femeie. Oamenii mai glumeau pe seama aceasta dar ne-au acceptat văzând că ne exercităm atribuțiile, că ținem cont de părerile cetățenilor. Echipa de consilieri pe care am avut-o la primul mandat este, cu mici excepții și cea de astăzi. Cred că am devenit credibili în fața oamenilor.

Nu e atât de ușor să implementezi proiecte în comunitățile noastre locale. Dvs ce faceți pentru a reuși?

Silvia Leșan: Am înțeles că un suport enorm ni-l pot oferi donatorii străini. Avem înregistrată o asociație obștească la apariția căreia am pus și eu umărul și deja ne bucurăm de rezultatele obținute. Anul trecut am implementat patru proiecte. Comunitatea noastră este membră a grupului de acțiune locală Colinele Nistrene. Am procurat o pompă pentru fântâna arteziană. Un alt proiect a fost implementat cu susținerea fundației cehe „People in need, care prevede asigurarea în localitate a serviciilor unui logoped pentru copiii cu cerințe speciale. Etapa de scriere a unui proiect este importantă dar pentru implementare trebuie să ai echipă. Eu am reușit să creez această echipă, am stabilit un parteneriat foarte bun între instituțiile din teritoriu și primăria. Asociația obștească și toate instituțiile din teritoriu sunt partenerii noștri în cadrul altor proiecte.  Din 1 noiembrie implementăm un proiect finanțat de UE. Până acum membrii asociației lucrau cu bunurile lor personale, acum deja vom dota organizația cu un laptop, cu un video proiector, cu o combină multifuncțională și astfel vom avea posibilitatea să realizăm multe activități cu implicarea cetățenească. Ne propunem să implicăm cât mai mulți cetățeni în procesul decizional local. Un alt proiect este finanțat de fundația Est-Europeană în cadrul căruia vom forma un grup de acțiune locală cu care vom merge în două localități din țară care au deja această practică de a implica cetățenii în procesul decizional, vom face schimb de experiență, 20 de copii din localitate vor merge la redacția ziarului „Observatorul de Nord și vor învăța cum să editeze un ziar local care se va numi „Noutăți din Schineni pe care îl vom repartiza gratis în localitate. Ne propunem să construim și un teren sportiv multifuncțional.

Înțeleg că aveți foarte multe activități în localitate…

Silvia Leșan: Consider că în localitatea mea există potențial uman. Important este să identifici acești oameni și să-i pui în valoare. Încercăm să implicăm în proiecte toți cetățenii care doresc. Aceștia trebuie  mai întâi învățați. Atunci când oamenii obțin o anumită experiență dispare frica, dar și această barieră de comunicare. Localitățile noastre se pot dezvolta, important e să ai o echipă de oameni care să te ajute, să te susțină. La noi era o clădire a unui fost boier din localitate, fără uși, fără ferestre. Cu banii APL nu puteam să o renovăm. Cu susținerea Fundației Est-Europene am creat în cadrul acestei clădiri un centrul comunitar incluziv unde copiii învață să danseze, ceea ce e mai rar întâlnit în localitățile rurale. APL a venit cu contribuția sa pentru reparația a jumătate din clădire, Fundația Est Europeană ne-a donat utilajul, echipamentul necesar, masă de tenis, masă de biliard, avem sală de fitness și de sport, jocuri interactive, copii învață king boxing. Era un vis pe care credeam că nu îl vom putea realiza, dar punând umăr la umăr, acest lucru a devenit posibil. Astfel am demonstrat și oamenilor că dacă ne implicăm cu toții vom avea rezultate frumoase. Recent localitatea noastră a împlinit 400 de ani de la prima atestare documentară. Și în acest caz am avut un exemplu de mobilizare comunitară. Toți agenții economici din localitate, Consiliul local au venit cu contribuții financiare, angajații instituțiilor din teritoriu au pregătit gratis bucate cu care i-au servit pe oamenii din comună. Cetățenii ne-au ajutat la amenajarea localității, am colectat de la consăteni covoare vechi dar și alte lucruri care fac parte din zestrea noastră națională și astfel am încercat să valorificăm oamenii, ceea ce consider că este cel mai important. Avem o localitate medie ca mărime dar cred că cu un viitor frumos!

Vă mulțumim!

Imprimare