Ghenadie Pereteatcu este preotul care a devenit primar de Băxani, Soroca. Consideră că faptele fiecăruia dintre noi ne caracterizează ființa. Regretă că oamenii pleacă din sat și speră că în acest an va reuși să deschidă 20 locuri de muncă. Pe autobuzul cu care elevii din Băxani pleacă la studii în localitatea vecină scrie „Mergem la o școală mai bună chiar dacă, potrivit primarului, acest lucru nu corespunde realității. Drumul pe care aceștia se deplasează este avariat, iar mulți profesori din Băxani au fost nevoiți să plece din sat.
Atunci când au o problemă sătăenii vin la primărie sau la biserică?
Ghenadie Pereteatcu: Mă găsesc ori la primărie, ori la biserică. Sunt un fiu al satului. Am lipsit din sat doar în perioada în care am învățat. Înainte de a deveni primar în 2015 am fost 12 ani consilier local. Am cunoscut mai bine problemele sătenilor și acest lucru m-a motivat să candidez pentru funcția de primar.
Ce ați reușit să faceți în primul mandat?
Ghenadie Pereteatcu: Cred că cea mai mare reușită este conectarea oamenilor la apă potabilă.
Ce înseamnă să fii un model pentru oamenii din localitate?
Ghenadie Pereteatcu: În Sfânta Scriptură scrie: „Taci tu să vorbească faptele tale. Cred că indiferent de ce ași spune eu, faptele mele vorbesc. Consider că am o familie-model, am cinci copii, m-am străduit să-i educ în spiritul acesta creștin, copiii sunt bravi, învață bine.
Ce priorități aveți în acest mandat?
Ghenadie Pereteatcu: Este nevoie de renovarea drumurilor. Purtăm discuții în privința deschiderii unei mici fabrici de croitorie și sperăm ca în acest an să putem deschide 20 de locuri de muncă.
Pământurile sunt prelucrate în Băxani?
Ghenadie Pereteatcu: Oamenii din Băxani au aproximativ câte două ha de pământ. Îmi pare rău că mulți pleacă din sat. În urma realizării unui sondaj am constatat că vârsta medie a consătenilor este de 47 de ani. Sunt 950 de locuitori în Băxani, puțini dar buni.
Cum credeți, este nevoie de primării în satele mici?
Ghenadie Pereteatcu: Reforma comasării școlilor este resimțită de noi toți. Școala noastră a fost închisă și o parte din profesori au fost nevoiți să plece din sat și cred că nici peste hotare nu le este ușor. Pe unitatea de transport cu care copii pleacă la o altă școală scrie „Mergem la o școală mai bună, ceea ce nu corespunde realității. Drumul pe care aceștia se deplasează este avariat. Dacă se va realiza această reformă și în primării cred că oamenii vor avea doar de pierdut. Ar fi o problemă pentru bătrâni. Un primar din altă localitate ar atrage o atenție mai mare satului unde s-a născut el, acolo unde va fi sediul primăriei. Va fi ca și în cazul reformei privatizării, oamenii nu erau pregătiți pentru ea.
Vă mulțumim!