NALAS este o reţea de asociaţii de autorităţi locale din sud-estul Europei născută din interesul Consiliului Europei de a găsi soluţii pentru soluţionarea stării de tensiune din Balcani. Astfel, în 2001, asociaţiile de autorităţi locale din regiunea de sud-est a Europei au fost invitate să se asocieze într-o reţea informală care a avut ca scop la început schimbul de experienţă între membri în vederea dezvoltării organizaţionale a asociaţiilor şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite de către acestea membrilor.
În 2004, membrii reţelei au luat decizia de a oficializa existenţa NALAS-ului, care a fost astfel înregistrată ca asociaţie la Strasbourg. Din 2007, la Skopje în Macedonia a fost înfiinţat şi secretariatul permanent al reţelei, în acest moment având șase angajaţi.
NALAS promovează procesul de descentralizare în cooperare cu administraţia centrală şi organizaţiile internaţionale, considerând că autonomia locală este un atribut cheie al procesului de tranziţie ce afectează ţările din sud-estul Europei. NALAS construieşte parteneriate pentru a contribui la procesul de reconciliere şi stabilizare în regiune şi, prin aceasta, contribuie la procesul de integrare europeană în regiune.
NALAS iniţiază şi implementează iniţiative regionale pentru membrii ei şi susţine asociaţiile să devină reprezentanţi viabili ai autorităţilor locale în relaţia cu administraţia centrală. NALAS doreşte să ofere servicii către autorităţile locale în beneficiul cetăţenilor din regiune şi să dezvolte un centru de cunoştinţe pentru a contribui la dezvoltarea administraţiei locale din regiune, centru care să devină recunoscut de cât mai mulţi membri.

Imprimare