O delegație a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), formată din 20 de primari, a participat la Forumului Economic Regional Moldova 2025. Evenimentul s-a desfășurat la Vatra Dornei, România, în perioada 9-12 iulie și a reunit lideri ai administrației publice, mediului de afaceri și reprezentanți ai organizațiilor internaționale din România, R. Moldova și Ucraina.
Administrație publică, dezvoltare durabilă, economie, energie, finanțări europene, comerț exterior, sănătate, cultură și turism, agricultură și economie montană – sunt doar câteva dintre tematicile abordate în cadrul evenimentului.
Președintele Centrului de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale (CAPDR), Ion Ștefanovici, care este și organizatorul evenimentului, a mulțumit pentru parteneriatul creat cu Congresul Autorităților Locale din Moldova. „Pe primarii din R. Moldova îi ajută colaborarea cu colegii lor de peste Prut pentru a înțelege mai bine realitățile din România. Un alt mare avantaj este că autoritățile publice locale din R. Moldova au deschidere către colegii lor din centrul, estul și nordul Europei. Este un foarte bun punct de plecare în ceea ce înseamnă procesul de preaderare, pentru că deja există o expertiză în rândul primarilor. Faptul că vorbim aceeași limbă ne ajută la consolidarea capacităților de lucru pentru a absorbi fonduri europene, la partea ce ține de cofinanțări, de consultanță pe fondurile europene. Considerăm că toate atuurile pe care le avem în momentul de față trebuie valorificate în comun.”
Vicepreședinta CALM, primara de Vinogradovca, Taraclia, Tatiana Țurcan, a mulțumit organizatorilor, menționând că delegația noastră a văzut la Forum multe exemple de bune practici ce ar putea fi implementate în R. Moldova. „În România s-au făcut multe investiții în domeniul HoReCa, în sectorul public, dar și în domeniul social. Sunt realizări care au fost posibile datorită suportului Uniunii Europene.”
Energia și tranziția către un sistem energetic durabil a fost tematica de care a fost cel mai mult interesată primara de Mateuți, Rezina, Angela Ursachi.
„Ne dorim să construim în localitate un parc fotovoltaic care ar urma să asigure cu energie solară toate instituțiile publice. Acest proiect va avea un impact extraordinar atât asupra mediului, cât și asupra bugetului local”, a punctat aleasa locală. Angela Ursachi a subliniat că un rol esențial în dezvoltarea economică a localităților rurale îl are infrastructura. „Fondurile UE au permis României să fie cu mult înaintea noastră la capitolul dezvoltare. Trebuie să urmăm calea integrării europene și să facem tot ce depinde de noi pentru ca acest parcurs să nu devieze de la scopul final.”
Din delegația CALM la Forumul de la Vatra Dornei a făcut parte și Veaceslav Cernei, primar la primul mandat în comuna Boghenii Noi, Ungheni. „Am văzut în România cum s-au implementat fondurile europene și pe ce au pus accent colegii de peste Prut. Totodată, am simțit deschidere din partea lor și disponibilitate de a ne ajuta la scrierea și aplicarea pentru obținerea finanțărilor oferite de Uniunea Europeană.”
Svetlana Ciobanu este, de asemenea, primară la primul mandat în satul Ecaterinovca, Cimișlia și a mers la Forumul de la Vatra Dornei cu speranța că va iniția niște legături de cooperare cu primari din România. „Am pus bazele unui parteneriat cu administrația publică locală din comuna Ciocănești, România. Îmi doresc foarte mult să reușim să consolidăm aceste relații, astfel încât să meargă și o parte din consilierii noștri locali în România pentru a vedea cum se pot dezvolta localitățile rurale dacă au acces la fonduri europene.”
În ultima zi a Forumului, participanții au vizitat câteva dintre locurile care valorifică potențialul turistic și economic al regiunii Vatra Dornei: Poiana Stampei, Doralnic- Case din bușteni, Dorna Eco House, Păstrăvăria Gura Haitii și un atelier local de brânzeturi.