La evenimentul festiv aniversar al CALM – 15 ani pentru descentralizare, autonomie locală, dezvoltare locală și integrare europeană reală, care s-a desfășurat în cadrul conferinței Parteneriatului Estic: „Consolidarea dialogului privind reforma administrației locale în Republica Moldova” au participat mulți dintre partenerii internaționali ai CALM.

În deschiderea evenimentului, Fabrizio ROSSI, Secretar General, Consiliul Municipalităților și Regiunilor Europene a pus accent pe importanța unității autorităților publice locale din R. Moldova, în vederea consolidării democrației și autonomiei locale. „Este la fel de importantă activitatea CALM și NALAS în procesul de promovare a democrației locale.” Reprezentantul Consiliul Municipalităților și Regiunilor Europene a vorbit și despre continuarea instituirii  platformelor de dialog la Bruxelles care ar facilita procesul de aderare și pre-aderare la UE a Moldovei, Ucrainei și Georgiei.

Despre întrunirea reprezentanților APL și APC în cadrul festivității CALM, Karin BOROVIC, șefa Departamentului de Cooperare pentru dezvoltare la Ambasada Suediei a menționat că asemenea evenimente sunt esențiale pentru schimbul de experiență și bunele practici. „Reforma AP creează precondiții atât pentru democrație cât și pentru eficiență/ Partenerii CALM (CEMR, Platforma, NALAS) joacă un rol esențial pentru eficientizarea APL în R. Moldova.” De asemenea, reprezentanta Suediei a scos în evidență rolul esențial al CALM în implicarea și facilitarea accesului femeilor în APL. 

  

Nikola TARBUK, Secretar General, Conferința Permanentă a Orașelor și Municipiilor, Serbia, a vorbit despre reforma AP care continuă de mai mulți ani în țara sa și despre Strategiile care au fost aprobate în acest sens. „Principale dimensiuni ale reformei – autonomie locală, descentralizare financiară și perfecționarea serviciilor publice, iar rolul asociației APL în monitorizarea acestui proces este foarte important. De asemenea, la etapa de conceptualizare a reformei este foarte importantă conlucrarea cu toate APL-urile, dar și cu guvernarea centrală.” De asemenea, Nikola TARBUK a punctat importanța activității asociațiilor în calitate de centru de expertiză în conceptualizarea și implementarea reformelor. „În cazul câtorva puncte cheie este esențial de a avea consens cu Guvernul central– la nivel de autonomie (fiscală și administrativă), la nivel de competențe și discreție politică la nivel local, dar și în ceea ce privește sistemul de monitorizare. „

Sergiu ȚÂRA, Președinte Executiv, Asociația Comunelor din România, a menționat importanța crucială de cooperare cu Ministerul Finanțelor, constatând că la acest capitol, în R. Moldova s-a înregistrat un rezultat mai bun decât în țara sa.  „Reforma în România continuă deja de mai mulți ani, iar printre problemele cu care ne confruntăm este legislația stufoasă. Credem că experiența României poate fi utilă în R. Moldova, în mod special în cazul partajării TVA și IVPF. Totodată, credem că trebuie create fonduri și facilități, alături de cele din UE, adică din resursele proprii ale țării – așa cum s-a făcut în România.” Sergiu ȚÂRA a scos în evidență și necesitatea salarizării adecvate în domeniu APL, astfel încât domeniul să devină unul atractiv pentru tineri și specialiștii calificați.  

Bjørn RONGEVÆR, Consilier superior, Asociația Norvegiană a Autorităților Locale și Regionale,  a scos în evidență importanța încrederii și a colaborării continue. „Experiența Norvegiei de peste 100 de ani este una importantă dar, în același timp, nu este nici ea perfectă. Este important de a avea principii și valori partajate de APL și APC, dar și de abordări comune. Dialogul instituționalizat dintre APC/APL este esențial pentru eficientizarea proceselor. Acesta ar trebui să conțină și indicatori care se referă la rezultate concrete.” Vorbind despre cooperarea Asociației APL din Norvegia cu CALM, Bjørn RONGEVÆR a constatat că acest parteneriat nu este doar despre CALM ci, de asemenea, despre Europa, consolidarea Europei, mai ales în aceste timpuri când democrația este în pericol.     

David YOUNG, Expert superior SALAR, a fost de părere că toate capacitățile asociației sunt extrem de importante pentru aderare la UE, mai ales în procesul de susținere a APL și de consolidare a descentralizării. „Spre regret, nivelul local nu este prioritate pentru negociatorii, iată de ce rolul APL și a asociației este de a introduce acest subiect în agendă. Adaptarea legislației este un subiect unde Asociațiile sunt implicate foarte mult. Este o idee bună de a numi ofițerii UE în municipalități, inclusiv și în mod prioritar pentru absorbția fondurilor. Aceste subiecte sunt de primă importanță în eficientizarea agendei europene”

Bella TSKHELISHVILIConsilier, Consiliul Municipiilor și Regiunilor Europene a constatat că este imperativă cooperarea descentralizată dintre municipalitățile europene și cele din țările candidate. „Cooperarea descentralizată este foarte importantă în procesul de preaderare la UE, inclusiv din punct de vedere a consolidării capacităților. De asemenea, participarea APL la ajustarea legislației la Acquis Comunitar este esențială la etapa de preaderare, inclusiv localizarea legislației europene pentru comunitățile locale.” Totodată, Bella TSKHELISHVILI a specificat că doar 17% de primari sunt femei în Europa, lucru care trebuie să ne determine să muncim mai mult pentru a încuraja femeile să se implice în procesele decizionale de la nivel local.  

Kelmend ZAJAZI, Director Executiv NALAS, a menționat că unul dintre principale succese ale rețelei asociațiilor autorităților locale din Sud-Estul Europei este susținerea CALM încă de la creare (2010).  „CALM a demonstrat că a înregistrat mari progrese și a devenit exemplu pentru membrii NALAS, inclusiv în domenii precum dialogul cu APC, descentralizarea fiscală, servicii pentru membrii, etc. Investiția în CALM a fost nu numai investiția la nivel instituțional, ci și investiția în democrația locală. Fără APL, istoria integrării europene ar fi doar pentru PR.”  

Ginka TCHAVDAROVA, fost Director al Asociației Naționale a Municipiilor din Republica Bulgaria, cea care a contribuit la crearea CALM, a explicat cât de greu este să construiești o asociație. „Este nevoie de ani și ani de zile și, practic, niciodată nu poți spune că ai finalizat procesul. Este exact ca în cazul proceselor de consolidare a democrației și autonomiei locale, de descentralizare fiscală, consolidare a serviciilor etc. Consolidarea capacităților, cunoștințelor și a expertizei, la fel, este un proces, practic, fără sfârșit. Aniversarea este un prilej perfect nu doar de privit în urmă,  dar și de identificat căi pentru viitor, inclusiv prin evaluarea pozițiilor forte ale asociației, precum și a modalităților de identificare de noi parteneriate.”

Mudite JUHNA, Secretara Generală a Asociației Letone a Guvernelor Locale și Regionale, a menționat multiple proiecte comune implementate în Moldova de LALRG. Potrivit Mudite JUHNA, cel mai important rezultat al CALM este dedicația și devotamentul pentru procesul de descentralizare. „De asemenea, foarte importantă este cooperarea multidimensională cu APL din Moldova, prin intermediul diferitor platforme.  „Este evident că numai împreună cu toți reprezentanții APL la nivel European și internațional, putem să avansăm la capitole precum democrație și autonomie locală, dar și la conștientizarea rolului  APL în arhitectura europeană.”

Evenimentul a avut loc cu susținerea NALAS, PLATFORMA și UN Women Moldova cu sprijinul financiar al Elveţiei.

Imprimare