Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei salută reformele din Austria care au clarificat repartizarea competențelor între federație, landuri și autoritățile municipale. De asemenea, Congresul laudă introducerea instanțelor administrative ale landurilor pentru a consolida federalismul austriac. Totuși, rămân provocări, inclusiv autonomia fiscală insuficientă pentru municipalități și landuri.
Adoptat la 28 septembrie 2020 de Forumul statutar al Congresului, raportul privind monitorizarea aplicării Cartei europene a autonomiei locale în Austria (elaborat în urma unei vizite de monitorizare efectuată în decembrie 2019 de coraportorii Marc Cools (Belgia) și Andrew Dismore (Regatul Unit)) constată că această lipsă de autonomie fiscală este o „problemă recurentă”.
„Practic, autoritățile locale și regionale nu au nicio libertate de acțiune în ceea ce privește impozitele locale și sunt prea dependente de transferurile interguvernamentale”, a subliniat co-raportorul Marc Cools.
În Raport se solicită guvernului austriac să mărească puterea de creștere a impozitelor landurilor și a municipalităților, oferindu-le o mai mare libertate de a stabili ratele și baza impozitelor proprii. Conform raportului, acest lucru va consolida autonomia și responsabilitatea fiscală locală și va asigura sustenabilitatea financiară și reziliența pe termen lung a guvernelor subnaționale.
Printre alte probleme constatate în Raport este legislația penală care continuă să impună responsabilitate disproporțională asupra primarilor. Comitetul îndeamnă autoritățile federale austriece să revizuiască această legislație, care ar garanta reprezentanților aleși locali exercitarea liberă a mandatului lor în conformitate cu articolul 7 din Carta europeană.
Precedentul Raport de monitorizare ce vizează Austria a fost adoptat în 2011.
La sfârșitul dezbaterii a avut loc un schimb de opinii cu Karoline Edtstadler, ministrul federal pentru Uniunea Europeană și Constituție la Cancelaria Federală a Austriei. „Reforma impozitării locale și noua legislație privind răspunderea primarilor sunt priorități ale guvernului austriac”, a declarat doamna Edtstadler. „Chiar și în vremuri covide, calitatea participării democratice este esențială pentru țară: restricțiile temporare impuse în timpul pandemiei au fost revizuite în mod constant la nivel local și am asistat cu mândrie la alegerile locale care au avut loc în două landuri și cele ce sunt organizate la Viena „, a conchis ea.
Austria a ratificat Carta europeană a autonomiei locale în 1987. Țările care au ratificat Carta se angajează să respecte drepturile care formează baza europeană a guvernării locale. Congresul Autorităților Locale și Regionale asigură respectarea acestor principii.
Mai multe informații la acest subiect găsiți aici:
Serviciul de Comunicare al CALM