Gheorghe Ojog, primar de Corjova, Criuleni a fost un alt participant la întrunirea de la Chișinău a celor aproape 200 de primari de pe ambele maluri ale Prutului. Primarul la al șaselea mandat susține că consiliile raionale nu își au rostul, iar guvernarea ar trebui să înțeleagă că autoritățile publice locale sunt cele mai importante în statul Republica Moldova.

Ce sentimente vă încearcă astăzi, la acest eveniment important pentru autoritățile locale.

 La această Adunare Generală a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova, vorbitorul care a abordat fără ocolișuri problemele care ne dor a fost primarul comunei Cumpăna, Constanța, Mariana Gâju. Într-adevăr, aici trebuiau să participe și guvernanții din prima linie a ambelor state.

Ați reușit să vă înfrățiți cu localități din dreapta Prutului?

– Sunt primar de 24 de ani și încă din anii 97-98 am început acest proces, când  despre înfrățiri nici nu se vorbea. Corjova este înfrățită cu localități din Banat, Sibiu, Iași, Suceava. Înfrățirile trebuie să le facem noi, pentru că de la guvernanți nu avem ce aștepta. Chiar astăzi la Corjova vine un grup de 50 de frați din Botoșani. Din păcate, mulți oameni din satele noastre au o altă imagine despre România decât cea adevărată, iar o parte din vină o are mass-media, pentru că nu știu de ce omul încă mai crede ceea ce vede la TV sau este scris în ziar. La 15 iulie o să avem un alt eveniment cu invitați din două județe, vreo 120 de persoane. Noi, din lipsă de finanțe nu îi cazăm la hotel ci în familii, așa oamenii se cunosc, discută, stau la masă, se conving că vorbesc aceeași limbă, mănâncă aceleași sarmale, se împrietenesc și avem chiar și căsătorii. Așa fac eu unirea, în felul meu.

Care este rolul CALM în a uni primarii?

 S-a încercat crearea multor sisteme de a uni primarii – Uniunea Primarilor Comuniști, Socialiști, AMN-iști, ș.a.m.d. Eu am participat la nașterea CALM-ului, experiența aceasta este preluată din Bulgaria. Cred că aceasta este cea mai bună formulă de uniune a primarilor, deoarece nu este implicat politicul, în CALM poate participa fiecare și își poate spune părerea. CALM încearcă să apere interesele APL și să descentralizeze puterea. Sperăm ca guvernanții să înțeleagă că autoritățile locale sunt principale în statul Republica Moldova, doar că ei înțeleg invers acest lucru. Formarea bugetelor este o dovadă în acest sens. De exemplu, cum pot fi folosite 1,5 miliarde de lei pentru întreținerea aparatelor raionale, care este beneficiul de pe urma acestor cheltuieli? Acești bani publici sunt risipiți fără rost. În Bulgaria este Guvernul, municipalitățile și primăriile. Avem și unii primari care sunt la primul sau la al doilea mandat și cărora le este greu să îndeplinească promisiunile făcute în campanie și atunci cad în niște capcane. Eu sunt la al șașelea mandat, sunt primar încă de când Mircea Snegur era președinte, ceea ce vreau eu să spun este că guvernele trec, iar primarii rămân.

Vă mulțumim!

Imprimare