Cea de-a șasea instruire organizată în cadrului angajamentului CALM și UN Women Moldova de a promova implicarea femeilor în procesele decizionale și coeziunea socială la nivel local a avut ca tematică eficiența energetică și schimbările climatice.

Peste 40 de reprezentanți și reprezentante APL din cel 22 de localități beneficiare și-au consolidat capacitățile de a integra perspectiva de gen în planificarea și implementarea măsurilor locale de eficiență energetică și adaptarea la schimbările climatice, în vederea sprijinirii tranziției energetice echitabile.

La atelierul de planificare strategică din 18 iulie au participat reprezentanți și reprezentante ai/ale finanțatorilor inițiativei „Leadership feminin pentru o guvernare sensibilă la gen”: Uniunea Europeană și  Biroul de Cooperare al Elveției.

Simone DI Stefano, Director adjunct, Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova, a reiterat susținerea țării sale pentru leadership-ul la nivel local, incluziunea socială și tranziția energetică. „Astfel, schimbările vor fi interconectate cu realitățile din teritorii, iar comunitățile locale vor deveni mai puternice.”

Evghenia Hiora, Ofițeră de program, Protecție Socială, Sănătate și Egalitate de Gen, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, a subliniat faptul că prin eforturi comune,  R. Moldova a fost clasată  pe locul 7 în clasamentul global al egalității de gen. „Cu toate acestea, este nevoie de noi investiții care să asigure șanse egale pentru femei și bărbați, inclusiv prin bugetarea sensibilă la gen.”

Gazda evenimentului, Specialistă Programe, Femei la Conducere și Guvernare Sensibilă la Gen, UN Women Moldova, Ana Mardare, a reiterat gratitudinea pentru sprijinul acordat de finanțatori în implementarea acestei inițiative. „Prin acest proiect ne propunem ca localitățile noastre să răspundă necesităților care apar în procesul de asigurare a egalității de gen, dar și pentru ca administrația publică locală să devină mai eficientă și incluzivă.”

Tot în cadrul evenimentului a fost prezentat proiectul „Împuternicirea femeilor, fetelor și a societății civile pentru o guvernare sensibilă la dimensiunea de gen”, implementat de Fundația „Terre des Hommes Moldova”, finanțat de către Biroul de Cooperare al Elveției. Beneficiari și beneficiare ai/ale proiectului vor fi organizațiile societății civile, grupuri de inițiativă, femei și tinere care vor fi sprijinite să colaboreze cu autoritățile publice locale pentru a conduce inițiative sensibile la dimensiunea de gen.

Revenind la tematica atelierului, formatorul Octavii Ivanov a prezentat tendințele globale în domeniul schimbărilor climatice, dar și impactul local al acestor fenomene. „Politicile energetice și măsurile adoptate în R. Moldova trebuie să fie adaptate astfel încât femeile să nu fie excluse din soluțiile inovative de eficiență energetică. ”

Iulia Velixar, specialistă principală în cadrul primăriei orașului Căușeni, a constatat că tematica ce vizează eficiența energetică este relativ nouă și necesită cunoștințe temeinice. „Domeniul meu de activitate este atragerea investițiilor, inclusiv în domeniul eficienței energetice, iar asemenea ateliere ne furnizează cunoștințele necesare.”

Primăria orașului Nisporeni a fost reprezentată la eveniment de către Nadejda Zubcu, specialistă pe proiecte de investiții. „Dezbaterile sunt partea mea preferată în cadrul acestor sesiuni de instruire. Împreună cu formatorul care ne ghidează, putem identifica soluțiile de care avem nevoie sau măcar pașii pe care trebuie să-i parcurgem ca să creăm adevărate comunități energetice.”

Următoarele patru ateliere de planificare strategică vor avea ca tematică  procesul bugetar local prin prisma dimensiunii de gen, inclusiv evaluarea indicatorilor sensibili la dimensiunea de gen stabiliți de APL.

Imprimare