Consiliul de coordonare al programului „Valorificarea potențialului migrației în Republica Moldova” s-a întrunit astăzi în cea de-a patra ședință, pentru a evalua stadiul de realizare a activităților propuse.

Programul include o serie de proiecte ce urmăresc realizarea obiectivelor Strategiei naționale „Diaspora-2025”, a Planului de acţiuni pentru anii 2016-2018 și care vor contribui la elaborarea unei noi strategii pentru angajarea tinerilor în câmpul muncii şi reintegrarea migranţilor reveniți acasă.

La ședință au participat reprezentanții Biroului Relații cu Diaspora (BRD), ai Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și ai CALM. De asemenea, au fost prezenți partenerii de dezvoltare ai țării noastre: OIM misiunea în Moldova și PNUD/MiDL, precum și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, care a susținut financiar implementarea programului, acest fapt fiind înalt apreciat de către autoritățile de la Chișinău.

Agenda discuțiilor a inclus examinarea rezultatelor obținute în faza a doua a proiectului „Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implementat de Cancelaria de Stat, prin intermediul BRD. În acest sens, au fost menționate: elaborarea unui concept al mecanismului de colectare a datelor și de conlucrare între instituțiile de profil pentru sistematizarea informației privind locurile de muncă vacante în țara noastră, precum și desfășurarea instruirilor la nivel central și local pe dimensiunea integrării domeniului migrației în strategiile de dezvoltare locală.

De asemenea, participații au avut discuții constructive referitoare la implementarea proiectului „Migrație și dezvoltare locală integrată” (MiDL), fiind trecute în revistă rezultatele obținute pe parcursul anului 2018. Pe acest segment, a fost accentuată lansarea a patru proiecte de cooperare intercomunitară, cu implicarea a 13 localități din țară, oferirea asistenței tehnice și evaluarea continuă a celor 38 de asociații de băștinași lansate în cadrul proiectului. Totodată, a fost menționată instruirea funcționarilor responsabili de reintegrarea migranților din cadrul agențiilor teritoriale de ocupare a forței de muncă.

În cadrul ședinței, reprezentanții Cancelariei de Stat au confirmat susținerea pentru continuarea într-o nouă formulă eficientizată a proiectului „Consolidarea legăturii dintre migrație și dezvoltare în Moldova: adaptarea și testarea modelului de prestator de servicii integrate „NEXUS Moldova” ca întreprindere socială durabilă”. Acesta va fi implementat de către PNUD Moldova și OIM, iar activitățile planificate pentru perioada 2018-2020 urmăresc scopul de a acorda sprijinul necesar migranților moldoveni pentru dezvoltarea comunităților de origine. 

Imprimare