Transferul de bune practici între membrele Rețelei Femeilor CALM a culminat cu o vizită de studiu în satul Fundurii Vechi, r. Glodeni, localitate care poate servi drept un exemplu excelent de capacitate organizațională în ceea ce privește desfășurarea proiectelor de dezvoltare a comunității. Astfel, bazându-se pe acest model, peste 30 de femei primar au putut afla noi strategii de consolidare a potenţialului de conducere al femeilor din administrația publică locală.

În debutul întrevederii, Nadejda Darie, secretar coordonator al RF din cadrul CALM, a menționat plusvaloarea acestui schimb de experiență pentru toți membrii CALM: ”Astfel putem constitui o comuniune a primărițelor, un cerc de încredere și suport, sfătuindu-ne și împărtășindu-ne tactici și modele de succes în gestionarea localităților.”

Ulterior, participanților li s-a adresat  Emilia Vieru, primara localităţii-gazdă, care a prezentat punctele forte ale satului Fundurii Vechi, din perspectiva promovării valorilor locale. Totodată, edilul a povestit cu lux de amănunte cum contribuie la dezvoltarea socio-economice a localității prin atragerea surselor extrabugetare.  Vieru a menționat că cele mai memorabile proiecte au fost realizate cu suportul locuitorilor satului, pentru că implicarea cetățenilor este cheia spre succes. Un astfel de proiect este și cel care presupune conlucrarea între generații. La acest aspect s-a referit Elizaveta Nedelschi, bibliotecară, președinta clubului 50+, care a relatat participanților despre rolul femeilor din localitate în dezvoltarea și promovarea capacităților și talentelor copiilor.

În cadrul sesiunii de prezentare a proiectelor implementate s-a vorbit despre pașii pe care i-a întreprins primăria Fundurii Vechi pentru a renova instituții, dar și a dezvolta servicii sociale și medicale de calitate în localitate.

La finalul vizitei de studiu, participanții au fost atrași în lumea frumosului. Aceștia au fost parte a unui program artistic de excepție, care a cuprins o lansare de carte, acțiuni de promovare a folclorului autentic prin cântec și port național. Într-o atmosferă neformală au fost făcute și totalurile vizitei de studiu, în cadrul cărora participanții au menționat că în agenda lor a apărut o nouă destinație și un număr de telefon, la care pot suna și se sfătui ori de câte ori vor avea nevoie de recomandările unui coleg cu experiență, care a demonstrat că, și în condiții acerbe, pot fi realizate proiecte valoroase dacă implici oamenii și dacă încerci să identifici soluții neordinare.

Vizita de studiu este organizată de Congresul Autorităților Locale din Moldova, cu susținerea Programului ONU „Femeile în politică”, care este implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, sprijinit financiar de Guvernul Suediei.

Imprimare