Primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocaru, a reprezentat Congresul Autorităților Locale din Moldova CALM la conferința europeană „Orașele și regiunile din Europa sunt solidare cu Ucraina.” Constantin Cojocaru a participat la evenimentul din Bialystok,  Polonia  și în calitate de coprereședinte al CORLEAP (platforma autorităților locale și regionale din Uniunea Europeană și din țările Parteneriatului Estic).  

 Prezentarea realităților din Republica Moldova în gestionarea crizei refugiaților a fost posibilă datorită susținerii necondiționate a APL din Republica Moldova de către delegația României în cadrul grupului Alianța Liberă Europeană și a președintelui acesteia, președintele Asociației Comunelor din România Emil Drăghici.

Evenimentul a reunit 17 reprezentanți ai Camerei Regiunilor a Consiliului Europei, membri ai grupul Alianța Liberă Europeană, reprezentanți ai APL din  România, Polonia, Ungaria, Slovacia etc. „În cadrul întrunirii ne-am propus să identificăm noi, primarii de comunități mai mari sau mai mici, modalități de a susține Ucraina. „Am explicat cum ajută primarii din Republica Moldova refugiații din Ucraina. De asemenea, am prezentat câteva exemple de bune practici de la Edineț, am vorbit despre cele șase centre de triere și centrul regional de refugiați din municipiul nostru.” La ora actuală, în municipiul Edineț sunt circa 280 de refugiați.

Reprezentanții APL din Polonia au scos în evidență faptul că populația țării lor s-a majorat cu aproape 10% de când au venit refugiații din Ucraina și fiecare comunitate are în grija sa un anumit număr de cetățeni. „Atât reprezentanții Poloniei, dar și ai altor state care au hotar cu Ucraina au împărtășit din bunele lor practici în susținerea cetățenilor acestei țări în care au loc acțiuni militare. Cred că cel mai important moment al evenimentului a fost aprobarea de către Alianța Europeană a unei declarații ample în vederea susținerii Ucrainei”, a declarat vicepreședintele CALM.

Modelul R. Moldova de gestionare a crizei refugiaților a fost apreciat de mai mulți participanți la conferința europeană. „Consider că experiența noastră este una dintre cele mai bune. A fost accentuat faptul că în Republica Moldova, nu atât statul a venit din start cu o susținere a refugiaților, dar cetățenii noștri au reacționat prompt și cu multă empatie. Se cunoaște faptul că prin Republica Moldova au trecut aproape jumătate de milion de refugiați, la noi au rămas circa 90-100 mii de oameni. Am explicat că încercăm să integrăm copiii refugiați în grădinițele și școlile noastre, să-i implicăm și în activități extrașcolare. De asemenea, este important ca refugiații să fie ajutați în încadrarea în câmpul muncii, dar și în  activități de voluntariat”, a menționat Constantin Cojocaru.

Potrivit lui Constantin Cojocaru, reprezentanții APL din țările UE au fost de acord că alături de Ucraina și Republica Moldova trebuie susținută, statul nostru fiind un model de gestionare a crizei refugiaților, prin implicarea nemijlocită a familiilor noastre, mai apoi a autorităților centrale. 

Imprimare