La data de 30 iulie 2014, în orașul Călărași, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), în colaborare cu Fundația SOROS, au continuat Campania de informare privind Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. 

Conţinutul şi importanţa Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană a fost discutat cu primarii şi conducătorii serviciilor care se află în subordinea Consiliului raional Călărași.

Seminarul a fost deschis de către Ilie Rău, Președintele raionului Călărași. Acesta a menționat că: ”Este foarte important ca reprezentanții APL și comunitățile locale să cunoască care sunt beneficiile și principiile Acordului. Mulți primari cunosc careva prevederi din acest Acord, însă e bine că prin intermediul acestui seminar reprezentanții APL vor avea posibilitatea să cunoască mult mai profund aspectele acestuia”.

În aceeași ordine de idei, Președintele Asociației primarilor și aleșilor locali din raionul Călărași, primarul satului Vălcineț – dl Curmei Alexandru, a salutat pe cei prezenți. ”Susțin pe deplin semnarea acestui Acord, consider că acesta este în beneficiul primarilor și e foarte util să cunoaștem care sunt prevederile acestuia. Chiar dacă deja avem anumite proiecte cu România și Polonia, sperăm că odată cu semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană vor veni și mai multe investiții în infrastructură – drumuri, apă, canalizare iluminare stradală etc” a declarat dl Curmei. 

În cadrul seminarului, experții Eduard Țugui și Alexandru Fala, au prezentat informații concrete privind aspectele de ordin politic și economic ale Acordului de asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană. 

Dl Eduard Țugui a prezentat o informație amplă în special ce ține de UE și principalele sale structuri, evoluția relațiilor între RM și UE, structura și caracteristica generală a Acordului de Asociere, alte modele integraționiste, analiză comparativă.

Expertul Alexandru Fala a menționat că Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Republicii Moldova, în plus, economiile UE și RM sunt compatibile și nu concurente astfel, Republica Moldova exportă în UE produse intensive în forță de muncă (textile, articole de îmbrăcăminte, fire și cabluri electrice, mobilă, semințe și altele) iar UE exportă în RM produse intensive în capital (autovehicule, tehnologii, produse petroliere, alte produse finite). O altă comunicare amplă, a expertului, a fost consacrată Acordului de creare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC). Participanţilor li s-a povestit despre esenţa, scopul şi obiectivele ZLSAC, despre elementele, priorităţile, costurile şi beneficiile ei.

Experții CALM Viorel Furdui și Alexandru Osadci au expus informații privind aspectul descentralizării, locul și rolul Administrației Publice Locale în contextul Acordului de asociere.

Primarii din raionul Călărași s-au interesat în special de aspectele Acordului ce țin de administrația publică locală, procesul reformelor democratice, a descentralizării și consolidării autonomiei locale, a implementarii cu succes a Legii Finantelor Publice Locale, a dezvoltării sectorului agrar.

Participanții au menționat că acest seminar este unul binevenit și foarte important. Toți participanții la eveniment au fost asigurați cu materiale informative.

Seminarele se desfășoară în cadrul proiectului ”Campania de informare a Autorităților Publice Locale privind integrarea europeană și Acordul de Asociere al Republicii Moldova la Uniunea Europeană” și face parte dintr-o campanie amplă de informare ”Moldova, Europa”, susținută de Fundațiile pentru o Societate Deschisă și Fundația Soros-Moldova.

 

 

Imprimare