Subiectul principal din noul număr al buletinului informativ al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) este reforma APL și cea teritorial-administrativă. Tema a fost relansată în cadrul unui dialog între premierul Pavel Filip și un grup de experți ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), care acordă asistență tehnică în procesul de elaborare a concepției reformei APL.

Dacă este sau nu asigurat un proces de consultare amplă a APL înainte de a fi prezentat vreun anumit model, dar și care sunt recomandările CALM stabilite în urma discuțiilor cu reprezentanții APL aflăm din ziar. În context este publicată și declarația Șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova Peter Mihalko, potrivit oficialului european, chiar dacă există consiliere la nivel înalt din partea experților străini, dialogul între CALM și Guvern trebuie să continue pentru ca reforma administrativ-teritorială să fie elaborată și implementată așa cum este mai bine pentru Republica Moldova.

La sfârșitul lunii iunie, o delegație a CALM a întreprins o vizită de studiu în Letonia, la invitația colegilor din asociația primarilor din această țară. Aleșii locali din Republica Moldova s-au convinvs încă o dată  că fără o infrastructură dezvoltată și fără alocarea de resurse financiare considerabile, reforma APL și cea administrativ-teritorială sunt sortite eșecului.

La paginile șase și șapte este prezentat pe larg modelul CALM privind reforma APL, care se bazează pe descentralizarea administrativă, cooperarea inter-comunală și amalgamarea voluntară.

Descentralizarea reală în domeniul politicii de cadre și al salarizării este soluția propusă de CALM la prima ședință a Grupului de lucru privind administrația publică locală, creat prin dispoziția prim-ministrului nr. 85-d9, din 3 iunie 2018, în scopul stabilirii unui dialog eficient între Guvern și CALM/APL.

Propunerile exacte ale CALM privind unele măsuri urgente în domeniul salarizării din APL le găsim la paginile 12-13 ale buletinului informativ.

Deși ministerul Finanțelor estimează că mica reformă fiscală va aduce 4-5 miliarde de lei la buget în următorii 2-3 ani, mai mulți aleși locali, dar și experți în domeniul economic susțin că în rezultatul implementării acesteia, bugetele locale se vor subția. Păreri pro și contra descoperim la paginile 14 – 16 ale ziarului.

Specialiștii din APL în domeniul atragerii de fonduri, contabilii, inginerii cadastrali, dar și secretari din toate raioanele Republicii Moldova au participat vara aceasta la instruiri organizate de CALM. Cu ce probleme se confruntă aceste categorii de funcționari și de ce sunt importante asemenea evenimente aflăm din ziar.

Tot în noul număr al buletinului informativ putem citi interviuri cu primarul de Carahasani, vicepreședintele CALM Vlad Cociu, primarul de Fălești Vladimir Rusu, primarul de Căinari Maria Ghelan, primarul de Feștelița Nicolae Tudoreanu și primarul de Capaclia Alexei Busuioc.

Activitatea Serviciilor CALM de Asistență Juridică; De Suport al Operatorilor Mici de Apă și Sanitație SOMAS, dar și de Migrație și Dezvoltare Locală este redată și în acest număr al buletinului informativ al CALM.

Lectură plăcută!

Departamentul de Comunicare al CALM

Fișier:

Ziarul Vocea APL

Imprimare