Emisiunea ”Puncte de reflecție”

Primarul la al treilea mandat al orașului Cimișlia, Gheorghe Răileanu, a fost invitatul emisiunii: ”Puncte de reflecție”. Edilul a menționat că, în ultima perioadă, în domeniul descentralizării se înregistrează anumite succese, fapt care bucură reprezentanții APL: ”Noi avem ceva rezultate în descentralizarea fiscală, știm că deja a fost eliminat principiul cela cînd erai pedepsit dacă acumulai mai mulți bani. Din 2005 suntem în alt făgaș. Acum urmează descentralizarea unor fonduri. Cel mai actual este fondul rutier. Cel mai oportun acum este de mers acum pe descentralizarea acestui fond, parțială pentru că nu este una completă, dar noi am mers la un compromis cu autoritățile publice centrale. Vrem să se pornească lucrul. De problemele reale de fiecare zi se preocupă doar autoritățile locale. Eu cred că urmează niște discuții foarte mari cu autoritățile centrale și privitor repartizarea echitabilă a bugetului republican.

Totodată, Gheorghe Răileanu a reamintit cele mai importante momente din biografia sa și determinarea de a fi util societății: ”Am trecut tot ce a trăit un cetățean în Uniunea Sovietică, în copilărie am citit foarte mult, facultatea de bază este medicina. M-a interesat și economia. În domeniul medicinii am ocupat și funcții de conducere, am fost medic șef. În viața mea am călătorit foarte mult cu motocicleta în partea Europeană a Uniunii Sovietice. Am trăit și în răsăritul depărtat. În anii 1987 am fost printre primii care au început a da întrebări, nu era clar deloc cum poate un partid întotdeauna să aibă dreptate. În 1989 m-am implicat mai activ. Am început să mergem pe principiile democratizării societății. Apoi au început să reapară întrebările de identinate națională – cine sîntem noi? În 1989-1990 m-am implicat foarte activ, am fost persoană de încredere a domnului Eugen Doga cînd a fost ales în Parlamentul Uniunii Sovietice, apoi a domnului Nicolae Osmochescu atunci cînd a fost ales în Parlamentul Republicii Moldova. Am fost și eu înaintat în calitate de candidat în deputați în Parlamentul Republici Moldova însă am cedat în favoarea domnului Tudor Negru, care a fost o persoană valoroasă și unul din cei mai productivi deputați din primarul Parlament. Atunci noi ne gîndeam că este foarte important să promovăm în Parlament oameni capabili să producă o reformă mare, căci era clar trebuia reformat totul absolut. Iar domnul Tudor Negru a muncit foarte mult și dlui a îndreptățit așteptările noastre. În anii 90-91 am fost președinte de raion, credcă unii din cei mai tineri și printre primii aleși de cetățeni fără nici o intervenție ascunsă. Atunci am elaborat o strategie de reformare a raionului Cimișlia, specifice zonei de sud. Cu părere de rău nu chiar totul s-a reușit. Un lucru era bine pe atunci că președinții de raioane erau obligație pe atunci să participe la ședintețele Parlamentului, unde am cunoscut foarte mulți oameni valoroși, am fost la curent cu toate procesele și evenimentele din Parlament.

Edilul a subliniat că dezvoltarea regională este un domeniu care trebuie tratat cu atenție și de elaborat strategii care să țină cont de mai multe criterii. Totodată, trebuie adoptate măsuri pentru evitarea exodului populației prin crearea locurilor de muncă acasă: ”În rezultatul blocadelor economice și a diferitor manevre privind importurile din partea Rusiei, agricultura este la pămînt, livezile toate au degradat definitiv. Vița de vie cred că a rămas doar 10% din cea veche care a fost salvată, restul a fost transformată în păduri, paragină. S-a reorientat o parte de populație spre culturile de cîmp dar faptul că mai avem și schimbări de climă în zona sud, și avem un proces de deșertizare. Astfel, tot mai puține rezultate economice au avut țăranii nostrii, mai ales cei cu terenuri mici și cu tehnica veche. Acesta a fost unul din factori de stimulare a plecării peste hotare a populației.

Imprimare