Moldova rămâne sub monitorizarea Consiliului Europei. Asamblea parlamentară a forului European a decis, aseară, să prelungească etapa de monitorizare a țării noastre. Evaluatorii și-au exprimat îngrijorarea față de ritmul lent al implementării reformelor în domeniul procuraturii, combaterii corupției, depolitizării instituțiilor de drept, dar și descentralizării locale. În premieră, evaluatorii europeni au recomandat urgentarea adoptării Legii Finanțelor Locale, astfel încât administrația publică locală să beneficieze de transferuri echitabile începând cu 1 ianuarie, 2014.

Totuși, după ce au votat Legea în două lecturi, parlamentarii nu se grăbesc să includă proiectul pe ordinea de zi în cadrul sesiunii de toamnă/iarnă a Legislativului.

Zilele acestea, mai mulți edili locali și-au exprimat îngrijorarea că adoptarea în lectură finală a noului sistem de finanțare va fi stopată de forțele politice care,  astfel, vor să-și păstreze pârghiile de influență până la alegerile din 2015.  Aceștia au declarat că, dacă autoritățile nu vor promova în regim de urgență Legea Finanțelor Locale, vor recurge la acțiuni publice, inclusiv proteste.
Republica Moldova se află sub monitorizarea Consiliului Europei din 1997, la doi ani după ce a devenit membru al acestei organizaţii.

Imprimare