Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a anunțat extinderea duratei Programului „Comunitatea Mea”, care are drept scop acordarea sprijinului autorităților publice locale în a deveni mai eficiente, transparente și responsabile față de cetățeni. Programul va fi prelungit cu încă trei ani, până în martie 2026, primind o finanțare suplimentară de 15 milioane de dolari.

Astfel, programul va continua să acorde suport tehnic și financiar primăriilor partenere din toată R. Moldova, diversificând pachetul de asistență prin activitățile îndreptate spre digitalizarea continuă a serviciilor publice, promovarea incluziunii sociale, implicarea tinerilor în guvernarea locală, creșterea capacităților consilierilor locali și planificarea urbană. De asemenea, USAID va finanța suplimentar implementarea proiectelor de dezvoltare comunitară și a proiectelor intercomunitare în comunitățile selectate în runda 4, de însuși locuitorii comunităților partenere.

Evenimentul oficial de extindere a programului a fost organizat astăzi, 18 noiembrie, la Chișinău și a scos în evidență realizările și impactul Programului „Comunitatea Mea” înregistrate în primii cinci ani de activitate, precum și planurile pentru următorii trei ani de implementare. Printre acestea se numără și selectarea unui grup de 30 de parteneri noi, ceea ce a fost anunțat în cadrul evenimentului, dând start concursului de selectare a rundei 4 de identificare a primăriilor partenere, care vor beneficia de asistență și finanțare în cadrul Programului „Comunitatea Mea”, începând cu anul 2023.

„Este important nu doar să susținem autoritățile publice locale, dar și să demonstrăm puterea democrației și importanța acesteia în procesul de dezvoltare a Republicii Moldova. Este o deosebită plăcere și mândrie să vedem cum programul Comunitatea Mea a transformat comunitățile țării. Prin intermediul extinderii programului până în 2026, alte 30 de comunități vor adera la program și vor avea oportunitatea să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor”, a declarat șeful Misiunii USAID în R. Moldova, Scott Hocklander.

Directorul Programului „Comunitatea Mea”, Daniel Șerban a spus că, până acum, 1,3 milioane de cetățeni ai R. Moldova au beneficiat de acest program.

„1,3 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova au beneficiat direct și indirect de Programul Comunitatea Mea, asta însemnând jumătate din populația țării. Mii și zeci de mii de oameni au dat dovadă de implicare și angajament în cadrul Programului. Suntem onorați că suntem partenerii APL-urilor din 2018 și avem privilegiul să fim alături de comunități încă 3 ani, până în martie 2026”, a spus Daniel Șerban.

„Comunitatea Mea” este un program de opt ani, finanțat de USAID și implementat de IREX, cu scopul de a fortifica guvernarea locală și de a oferi asistență tehnică autorităților publice locale din R. Moldova pentru a asigura o guvernare eficientă, transparentă și responsabilă față de cetățeni. Din 2018, Programul CM a oferit sprijin pentru 92 de comunități și 1,3 milioane de cetățeni. Valoarea totală a investițiilor USAID în programul Comunitatea mea în cei 8 ani de implementare va fi de 35,5 milioane de dolari SUA.

Imprimare