Primarul orașului Leova Alexandru Bujorean, alături de alți aleși locali din Republica Moldova au revenit recent din România unde au participat la lucrările Consiliului Director al Asociației Orașelor din România (AOR). Potrivit lui Alexandru Bujorean, asemenea evenimente ce reunesc primarii de pe ambele maluri de Prut sunt importante din mai multe puncte de vedere iar aleșii locali din Republica Moldova au ce învăța de la colegii lor care au acces la fonduri europene. De asemenea, aflăm de la primarul orașului Leova care este cea mai mare realizare a acestei vizite.

„Unele bune practici ar putea fi adaptate în condițiile localităților din Republica Moldova

Am stabilit niște relații de prietenie cu reprezentanții Asociației Orașelor din România, sperăm că aceste întruniri vor genera unele înfrățiri și colaborări pe anumite proiecte. Am văzut unele bune practici în anumite domenii și ne vom gândi cum să le adaptăm în condițiile localităților noastre. Am observat că în Gura Humorului și, în general, în România se pune accent pe iluminatul stradal performant, adică pe corpuri de iluminat LED care generează economie dar și durabilitate deoarece au un termen de exploatare mai mare și este o investiție ce se răscumpără în timp. De asemenea, ne-au fost prezentate câteva modele de panouri solare, corpuri de iluminat pe bază de energie solară pe care am vrea să le testăm și noi. Ne-a impresionat și modul în care activează poliția comunitară care se află în subordinea primăriei și cum gestionează ei aceste procese prin intermediul unui centru modern de monitorizare cu zeci de camere instalate pe teritoriul orașului, sunt lucruri care ar putea fi făcute și la noi.

 „Sunt cerințe mari față de Guvern și reprezentanții Executivului țin cont de părerea primarilor

La Consiliul Director al AOR au participat și reprezentanți ai autorităților centrale din România. Pe lângă problemele cu care se confruntă primarii de acolo s-a vorbit despre posibilitatea de a implementa unele proiecte transfrontaliere sau între primăriile înfrățite, dar și despre atitudinea pe care ar trebui să o avem în relațiile bilaterale. Mi-a plăcut că autoritățile centrale din România par a fi în subordinea primarilor și nu invers. Sunt cerințe mari față de Guvern și reprezentanții Executivului țin cont de părerea primarilor, diferență mare în raport cu ceea ce se întâmplă la noi. Acolo primarii își pot permite să adreseze întrebări tranșante, principiale și nu se tem de anumite repercusiuni. Există o comunicare bună între APC și APL și aleșii locali nu sunt ignorați.

„Noi am vrea ca localitățile noastre să ajungă ca cele din România iar ei, la rândul lor, ar vrea ca comunitățile lor să arate ca cele din Germania sau din Marea Britanie

La prima vedere ar părea că primarilor din România le este mai ușor deoarece au alte bugete și au posibilitatea de a accesa fonduri europene. Noi, din păcate, nu putem accesa fonduri de preaderare deoarece nu suntem țară-candidat. Totuși, probleme diferă după volum deoarece noi, de exemplu, am vrea ca localitățile noastre să ajungă ca cele din România iar ei, la rândul lor, ar vrea ca  comunitățile lor să arate ca cele din Germania sau din Marea Britanie, în acest sens chiar și cerințele cetățenilor diferă. Chiar dacă au bugete mai mari, ei au și sarcini și obiective mai mari.

Sper că această experiență va contribui la consolidarea noastră ca primari și, în general, a CALM-ului ca asociație

Cred că cea mai mare realizare a acestei vizite a fost stabilirea unor relații de prietenie și de parteneriat cu primarii din Republica Moldova. Am făcut un schimb de păreri referitor la problemele comune pe care le avem, colegii care nu sunt la primul mandat ne-au împărtășit din experiențele lor. Am revenit acasă cu unele idei noi, despre cum am putea să realizăm anumite lucruri la noi, așa cum s-a reușit în alte localități. Sper că această experiență va contribui la consolidarea noastră ca primari și, în general, a CALM-ului ca asociație.

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare