Sergiu Armașu, primar al orașului Ialoveni, vicepreședinte al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), constată că majoritatea aleșilor locali sunt pentru lichidarea Consiliilor raionale. „Aceste structuri ne consumă toate resursele. Milioane de lei se duc de la orașele reședință în contul Consiliilor raionale și apoi aceștia sunt distribuiți pe criterii care nu sunt stabilite.”

Potrivit edilului, transformarea celor 32 de raioane în 32 de municipii este o soluție care necesită a fi argumentată. „Noi nu știm după ce criterii au fost alese municipiile existente, mai ales că acestea nu diferă cu nimic de celelalte orașe de reședință. Am expediat Parlamentului două demersuri prin care solicităm ca orașului Ialoveni să i se acorde statut de municipiu. În acest sens, am elaborat o strategie împreună cu experți și parteneri de dezvoltare care au constatat că orașul Ialoveni reunește toate criteriile pentru a obține statutul de municipiu. Astăzi reiese că unii sunt „ai noștri”, iar alții nu și nu va exista echitate atât timp cât nu toate  orașele reședință vor avea statutul de municipiu.”

Sergiu Armașu a explicat că în bugetele municipiilor ajung 50% din taxe și impozite, mărimea acestora se calculează după altă formulă în cazul orașului Ialoveni. „Dacă reformăm Consiliile raionale și le transformăm în municipii, majoritatea resurselor pe care le acordăm acestor structuri vor fi direcționate către municipii și vor fi utilizate pentru dezvoltarea infrastructurii.”

Pentru a convinge guvernarea că este nevoie de această reformă, primarul orașului Ialoveni crede că trebuie să existe un dialog constructiv între APL I și guvernare, deschidere și voință politică.  

Imprimare