Primăria orașului Dondușeni este una dintre beneficiarele proiectului „Hărți pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova”. Proiectul a fost dezvoltat în parteneriat de către Congresul Autorităților Locale din Moldova, Agenția de Cartografiere a Norvegiei și Agenția Relații Funciare și Cadastru.

Primarul orașului Dondușeni Ivan Belciug consideră că acesta este un succes înregistrat de colectivul pe care îl conduce, obținut cu sprijinul CALM . „Pentru specialistul nostru în reglementare funciară, însușirea noilor tehnologii este un lucru captivant. Tehnica primită în dar ne oferă un șir de beneficii, deoarece putem să lucrăm simultan în mai multe programe, să accesăm și să prelucrăm mai multe seturi de date spațiale, să oferim un rezultat mult mai bun în termeni mult mai restrânși.”

Ivan Belciug a vorbit și despre importanța cursurilor de instruire organizate în cadrul proiectului pentru specialiștii din primării privind utilizarea QGIS. „Personal am văzut schimbările în bine ale activității în această ramură.  Intercalarea diverselor seturi de date ne-a permis să identificăm mai ușor erorile din sistemul de evidență cadastrală, fondul funciar disponibil, porțiuni de teren folosite ilegal, cât și o mai bună planificare a folosirii fondului funciar disponibil pe teritoriul orașului nostru.”

Alesul local a afirmat că există multe plângeri de la cetățeni care solicită expunerea autorității vis-a vis de poziționarea corectă a hotarelor fizice dintre ei. „În lipsa datelor topografice care ar reflecta istoricul atribuirii și transmiterii în teren a hotarelor proprietăților, primăria se află în imposibilitatea expunerii unei poziții echidistante și corecte. Deținerea unei asemenea tehnici, a cunoștințelor și accesul la mai multe baze de date, ne oferă posibilitatea să facem o analiză mai complexă și să stabilim cu exactitate unde se află adevărul. Aceasta ne oferă și posibilitatea de a asigura o cale extrajudiciară de soluționare amiabilă a conflictelor funciare dintre vecini.”

Imprimare