Primarul municipiului Strășeni, vicepreședintele CALM Valentina Casian consideră că pentru a reuși, guvernarea trebuie să ia exemplu de la CALM.  „În CALM am reușit să existăm și să ne consolidăm unitatea deoarece ne-am axat pe problemele care unesc toți primarii, indiferent de apartenența politică a acestora. Același lucru ar trebui să se întâmple și la nivel de conducere a țării, să nu fie puse în capul mesei interesele elitelor politice, să nu existe ambiții politice, dar întotdeauna să fie pus în prim-plan interesul cetățeanului și obiectivul de dezvoltare a acestei țări.”

Ce așteptări au autoritățile locale de la noua guvernare?

Valentina Casian: Ne dorim  să ne eliberăm de „moștenirea” lăsată din perioada sovietică, dar și de eticheta de țară post-sovietică. Aproape toate statele din spațiul fostei Uniuni Sovietice au evoluat, mai puțin noi. De exemplu, noi avem un  acord de parteneriat semnat cu orașul Vijiandi din Estonia, cu alte localități din țările post-sovietice și vedem cât de mult s-au schimbat lucrurile acolo și, cu regret, constatăm că noi suntem la cu totul altă etapă.

Ce fel de moștenire sovietică avem?

Valentina Casian: Un sistem foarte centralizat și nu vom putea avansa atât timp cât va exista această verticală de putere, cât nu se vor face niște schimbări în tot ce înseamnă comunicarea între autoritățile de la nivel central și nivel local, dintre toate structurile instituțiilor statului. Atunci când la conducerea statului apare un lider credibil, evident că există și niște așteptări din partea noastră, a autorităților locale și a cetățenilor. Totodată, apare și mai multă deschidere din partea Uniunii Europene, mă refer la fondurile care trebuie să ajungă în comunitățile noastre. Trebuie să recunoaștem că foarte multe resurse financiare destinate comunităților noastre așa și nu au mai ajuns în Republica Moldova. Astăzi, în calitate de autorități publice locale, avem foarte multe competențe, dar resurse financiare pentru a dezvolta comunitățile noastre nu avem. Pe de altă parte, pentru că nu s-au implementat reformele promise și atât de necesare, pentru că nu s-a ținut cont de recomandările Consiliului Europei și altele existente, a fost blocată finanțarea și noi, APL, am fost lipsiți de posibilitatea de a absorbi fonduri pentru a dezvolta comunitățile.

Spuneți că APL nu au resurse financiare, argumentul multor demnitari este că și statul RM nu prea are posibilități să ajute localitățile noastre…

Valentina Casian: Da, statul RM nu are multe posibilități, dar le-a ratat și pe cele care au existat. Tocmai despre asta am menționat anterior. Odată cu reformele care trebuiau implementate în țara noastră, cu ajustarea cadrului legislativ la standardele UE, exista o posibilitate de a absorbi resurse financiare din afară.  În perioada 2009-2020, RM a avut un angajament financiar din partea UE de aproximativ 940 milioane de euro. Din acești bani, în statul nostru au ajuns doar 445 milioane de euro, adică am ratat aproape jumătate din banii promiși de UE, ceea ce înseamnă că în statul nostru au existat mari carențe la implementarea reformelor. Să ne amintim de anul 2016, atunci când Ambasadorul Pirkka Tapiola a implementat decizia univocă a UE de a suspenda asistența macrofinanciară pentru statul nostru. A fost o premieră pentru noi după ce RM, în perioada 2011-2014, a primit cei mai mulți bani din anvelopa financiară destinată pentru o țară din Parteneriatul Estic.  Anume din cauza că interesul personal al unor așa-numite elite politice a fost prioritar în raport cu interesele generale ale acestui stat, ale societății și cetățenilor, tocmai din acest motiv s-a întâmplat că noi am fost lipsiți de aceste resurse. A existat o mare oportunitate de a dezvolta comunitățile noastre locale din surse externe și pentru că am avut o conducere incapabilă să implementeze reformele necesare, până la urmă a avut de suferit cetățeanul.

Ce ar trebui să întreprindă autoritățile centrale pentru ca primăria municipiului Strășeni, dar și celelalte APL din RM, să-și poată vedea obiectivele transformate în realizări?

Valentina Casian: Noi tot vorbim de descentralizare și consolidare a autonomiei locale, le consider cheia de aur care ar oferi multe posibilități RM să se dezvolte. În CALM am reușit să existăm și să ne consolidăm unitatea deoarece ne-am axat pe problemele care unesc toți primarii, indiferent de apartenența politică a acestora. Același lucru ar trebui să se întâmple și la nivel de conducere a țării, să nu fie puse în capul mesei interesele elitelor politice, să nu existe ambiții politice, dar întotdeauna să fie pus în prim-plan interesul cetățeanului și obiectivul de dezvoltare a acestei țări.  Trebuie să înțelegem o dată și pentru totdeauna că anume descentralizarea și consolidarea autonomiei locale sunt elemente foarte importante în dezvoltarea statului și primul pas care trebuie făcut de către cei care au ajuns la guvernare este să facă această schimbare. Să nu considere că ei vor fi o perioadă foarte îndelungată la putere, așa cum au crezut cei din Partidul Democrat, Partidul Liberal Democrat,  etc. Așteptările noastre sunt foarte mari și dacă cei care au fost aleși acum nu vor veni cu o schimbare, nu vor debloca acest sistem, nu vor prioritiza  toate obiectivele, atât la nivel național, cât și la nivel local, atunci nu prea vedem cum se va produce schimbarea și cum se va menține încrederea cetățeanului în cei care au fost înscăunați în ultima perioadă.

Problemele s-au acumulat foarte multe în acești 30 de ani și schimbările ar trebui să se producă într-o perioadă scurtă de timp. Cum credeți, va fi posibil?

Valentina Casian: Orice guvernare care vrea să avanseze rapid trebuie să își creeze într-un timp foarte scurt o viziune clară.  Noi avem mari restanțe, cea mai mare fiind că toată clasa noastră politică nu a stabilit ca domeniu de prioritate pe cel al descentralizării. Noi vedem că anume din acest motiv pe majoritatea domeniilor din RM se bate pasul pe loc. Nu putem să avansăm din cauza acestui sistem centralizat, acestei verticale a puterii în stat. Această permanentă nerealizare a ceea ce s-a promis de către toate guvernele. Toți cei care au venit în funcții au făcut tot felul de promisiuni, declarații, au venit cu diverse documente strategice, dar nu au întreprins acțiunile necesare pentru a implementa în practică cele propuse și astfel nu au permis țării să avanseze. Un alt mare dezavantaj este că pe parcursul tuturor acestor ani așa și nu s-a creat o cultură a dialogului între toți actorii importanți. Dacă ai o altă opinie ești catalogat imediat ca un inamic, ceea ce iarăși nu ne permite să avansăm, noi trebuie să avem această cultură de a comunica și trebuie să existe altă reacție atunci când, de exemplu, primarii abordează niște probleme de ale cetățenilor. E bine să fim auziți și cei de la conducerea centrală a statului trebuie să aibă capacitatea să asculte și împreună să vedem cum soluționăm toate aceste probleme. 

Vă mulțumim!

Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare