În anul curent, în bugetul primăriei Rogojeni din Șoldănești au fost transferați de la centru 155 mii de lei pentru întreținerea instituțiilor din teritoriu, iar pentru anul viitor sunt preconizați 400 de mii de lei. Primarul Alexei Burlacu spune că localitatea sa are noroc de veniturile proprii, deoarece cu acestea acoperă datoriile acumulate odată cu creșterea prețurilor.  

„Sunt nemulțumit deoarece nu se fac modificări la Legea Finanțelor Publice, astfel încât prevederile acesteia să fie în folosul localităților. Avem resurse pentru cele mai stringente nevoi, dar nu ne rămâne aproape nimic pentru dezvoltare. Acum primim impozite doar din venitul persoanelor fizice, dar în condițiile  în care avem în  teritoriu mai multe întreprinderi, la noi ar trebui să rămână măcar 20-30% din TVA. Așa am putea dezvolta mult mai rapid satele noastre și nu ne-am chinui cu fărâmiturile pe care le avem astăzi.”

Întrebat dacă putem vorbi despre dezvoltare economică în condiții de criză economică, de război în țara vecină, Alexei Burlacu a fost de părere că indiferent de ce se întâmplă în jurul nostru, localităților trebuie să le oferim șansa să nu degradeze. „Pentru ce mai avem atâtea întreprinderi în teritoriu dacă nu putem să punem asfalt pe 500 metri de drum? Eu am lucrat și continui să lucrez pentru ca să se întoarcă copiii noștri acasă. Noi nu avem timp să ne odihnim și să așteptăm ce se va întâmpla în continuare. Înțelegeți că anii trec? Când Republica Moldova a devenit independentă eu aveam vreo 30 de ani. Copiii m-au lăsat și sunt singur acasă, dar în situația mea sunt majoritatea familiilor din Republica Moldova. Noi lucrăm cu adevărat și vrem ca banii să rămână în localitățile noastre.”

Imprimare