La 54 de ani, primarul de Putinești, Florești Ghenadie Chefu  a trecut prin cea mai grea experiență din viața sa. Alesul local, soția acestuia, cele două fiice și nepoțeii s-au infectat cu coronavirus, iar luna mai a fost una neagră pentru toată familia acestuia.

„Pe 12 mai, soția mea s-a simțit rău, avea febră și a doua zi a făcut testul la COVID-19, iar rezultatul a fost pozitiv. Deoarece se simțea rău, am transportat-o la spitalul din Florești. Întrucât starea de sănătate se agrava, a fost dusă la spitalul Toma Ciorbă din Chișinău, ne povestește Ghenadie Chefu.

La o săptămână și alesul local își face testul la domiciliu și află că are coronavirus. Descriind cum a înțeles că s-a îmbolnăvit, primarul spune că dimineața poți avea senzația că ești cel mai sănătos om de pe pământ, iar peste două ore să fii ca o insectă care a fost stropită cu pesticid. „Avem dureri mari în spate, la picioare, în piept, dispăruse mirosul și gustul, tușeam.  Lipsa febrei i-au determinat pe medici să-i dea tratament acasă.  La câteva zile distanță, la spital cu COVID-19 ajunge una dintre fiicele sale împreună cu nepoțica. Peste trei-patru zile, cu aceleași simptome se internează ginerele cu al doilea nepoțel. „Timp de o săptămână toată familia mea s-a infectat și a fost spitalizată. Doar eu m-am tratat acasă. Am rămas singur cu coronavirusul.  Am trecut prin niște momente de coșmar pe care nu le doresc nimănui. Îmi era frică să nu mor prin somn, dar cel mai tare îmi făceam griji pentru cei dragi.

Primarul mai are o fiică în sat care, de asemenea, s-a infectat. Dintre angajații primăriei, de COVID-19 s-au îmbolnăvit asistentul social și secretarul Consiliului local. Astfel, primăria a fost închisă pentru două săptămâni, iar unii angajați au lucrat de la distanță.  

Primarul admite că virusul a ajuns la Putinești de la consătenii care lucrează la Bălți. „Mulți dintre locuitorii satului nostru au un loc de muncă la Bălți. În cazul nostru, soția este medic de familie în trei sate și cred că unul dintre pacienții ei a infectat-o, astfel o singură persoană a îmbolnăvit alte zece.

Potrivit lui Ghenadie Chefu, este strașnic și faptul că în asemenea momente toți îți întorc spatele, oamenii sunt speriați și nu știu cum să se comporte. „Am avut noroc de câțiva prieteni care îmi lăsau la poartă cele necesare. La un moment dat simțeam că aș avea un mușuroi de furnici în piept. E strașnic acest virus, afectează organele cele mai bolnave.

Primarul a mulțumit medicilor de la Spitalul Toma Ciorbă care au făcut tot ce s-a putut pentru a-i salva soția care avea ficatul bolnav. „Pe de o parte, medicii luptau cu virusul, pe de altă parte, aveau grijă să curețe ficatul de antibiotice.

Primarul îndeamnă oamenii să se protejeze, să păstreze distanța socială și să nu creadă celor care afirmă că virusul nu există. „Acest virus se dă învins foarte greu, în cazul fiecărui membru al familiei tratamentul a fost diferit.

Ghenadie Chefu afirmă că până la COVID-10 viața e una și cu totul alta este după această încercare. „Îi mulțumesc bunului Dumnezeu pentru că familia noastră s-a vindecat. Recunosc că am trecut printr-o depresie, dar gândul că trebuie să fiu puternic pentru familia mea m-a ajutat să fac față acestor încercări. Ne încurajam unul pe altul, spuneam că trebuie să acceptăm ceea ce nu putem să schimbăm și că trebuie să ne facem bine. Aceasta a fost cea mai grea încercare prin care am trecut.

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare