Iurii Seinic este primar la al doilea mandat în satul Gârbova, raionul Ocnița. Atunci când a câștigat primul mandat a descoperit că pătucurile din grădinița din localitate erau cele în care a dormit și el cândva. Împreună cu un grup de tineri a transformat clădirea fostului magazin în sală de sport, a angajat un antrenor care vine periodic dintr-o localitate vecină și acum copiii din Gârbova se întorc de la concursuri cu locuri premiante.

Ați reușit să faceți în primul mandat tot ceea ce v-ați propus?

Iurii Seinic: Avem 1320 de locuitori în sat, iar patru ani este un termen prea scurt. În primele 9 luni ale primului mandat nu am reușit mai nimic să fac, nu se deschidea nicio ușă la care băteam. Acoperișul Casei de Cultură era într-o stare deplorabilă și nu găseam nicăieri resursele necesare. Am apelat la NDI care a făcut niște sondaje în sat și a descoperit că cea mai primordială problemă abordată de către cetățeni era necesitatea de a repara Casa de Cultură. Am obținut și niște fonduri de la Guvern, am alocat bani din bugetul local și astfel a fost posibilă renovarea acestui edificiu.

Aveți activități în cadrul Casei de Cultură?

Iurii Seinic: În cadrul acestei instituții activează filiala Școlii de Artă. De asemenea, aici e amplasată biblioteca, prin programul „Novateca am obținut trei computere, xerox, printer, fax. Vin și maturii pentru a comunica prin Skype cu copiii stabiliți peste hotare. Recent am câștigat un proiect prin intermediul programului LEADER (Gal 33 de Vaduri) și am cusut 15 costume naționale, dar am și procurat aparataj de sonorizare pentru Casa de Cultură. Costumele sunt pentru ansamblul folcloric „Vatra Satului  care de câțiva ani obțin locuri premiante la diverse concursuri. La încheierea acestui proiect am organizat un concert și pentru sătenii noștri.

Ce spun oamenii din sat despre activitatea Dvs?

Iurii Seinic: Ar fi bine să-i întrebați pe ei. Totuși, dacă aș fi avut senzația că nu am făcut ceva sau că cetățenii nu mă vor alege nici nu aș fi candidat. Pe la jumătatea primului mandat intenționam să renunț la această activitate și să mă întorc în medicină, specialitatea mea de bază. Oamenii au aflat și au încercat să mă convingă să rămân. Am reușit să asfaltăm un km de drum, anul acesta însă am acoperit cu asfalt doar 300 de metri. Când am venit la primărie am descoperit că la grădiniță erau pătucurile pe care am dormit și eu, așa că am schimbat mobilierul dar și gardul la grădiniță, am construit un teren de joacă, am făcut reparație capitală la acoperișul grădiniței dar și a blocului alimentar.

E adevărat că satele noastre reușesc să se dezvolte dacă au un adevărat lider?

Iurii Seinic: Într-o măsură oarecare este adevărat. Cu tineretul din sat, în fostul magazin am deschis o sală de sport și copii fac judo, este antrenor care vine din localitatea vecină și avem locuri premiante inclusiv în cadrul competițiilor internaționale.

Problema principală din satele noastre rămâne a fi lipsa locurilor de muncă…

Iurii Seinic: Așa este, dar consider că cel care dorește să muncească își va găsi activitate. Mulți cer să le dăm de lucru și când le propunem ceva deja spun că ei nu vor putea să facă față unor sau altor cerințe. În primul mandat am angajat în primărie un inginer cadastral, o tânără educatoare la grădiniță, o contabilă, asistentul social și o profesoară la școală. Această profesoară are trei copiii acasă și paralel cu activitatea de la școală învață la Universitatea Pedagogică din Bălți. Dacă dorești, soluții se vor găsi. Cu părere de rău migrația persistă, pleacă familii bune, cu tot cu copii.

Ce vă propuneți să realizați în acest mandat?

Iurii Seinic: Sediul primăriei necesită a fi reparat, în interior am făcut deja dar exteriorul lasă de dorit. Trebuie să continuăm construcția drumurilor. Satul nostru nu are legătură cu raionul și a fost o adevărată bucurie atunci când am asfaltat un drum din centrul localității ce duce spre școală, biserică, cimitir, primărie, Oficiul Medicilor de Familie. Poate găsim investiții pentru aprovizionarea cetățenilor cu apă potabilă, pentru a continua proiectul de iluminare stradală, pentru a extinde gazificarea.

Ce părere aveți despre activitatea CALM?

Iurii Seinic: Datorită CALM a fost majorat salariul primarilor. Vă spun sincer, când am devenit primar am conștientizat că am început să obțin un salariu de două ori mai mic decât la fostul meu loc de muncă. Nu înțelegeam cum un director de școală primește un anumit salariu, alți bugetari au și ei salarii nu atât de rele și primarul primește atât de puțin. CALM e de toată lauda deoarece reușește să abordeze unele probleme importante pentru aleșii locali.  

Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare