„Vizita președintelui Republicii Federale Germane în Republica Moldova, dar și a altor lideri din spațiul european, creează un context favorabil pentru ca statul nostru să-și poată înainta candidatura de a fi acceptat în cadrul familiei europene. Unica șansă ca Republica Moldova să devină membră a UE  o avem în următorii trei-patru ani, cu puterea care există acum la Chișinău. Dacă nu reușim să facem acest lucru în această perioadă, poarta UE va fi închisă pentru mulți ani înainte.” Declarațiile au fost făcute de primarul municipiului Edineț, vicepreședintele CALM Constantin Cojocaru, după întrevederea reprezentanților CALM cu președintele Republicii Moldova și președintele Germaniei.  

„Președintele Maia Sandu și noi, reprezentanții CALM, am dat asigurări că administrația publică centrală și cea locală vom face tot ce depinde de noi ca să fim pregătiți să batem la ușa UE”, a explicat primarul de Edineț.

Un alt subiect abordat în cadrul evenimentului a fost modul în care sunt implementate proiectele germane în Republica Moldova.

„Avem susținerea Germaniei prin intermediul proiectelor Uniunii Europene, a Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei GIZ și a investitorilor privați. Primăria Edineț este aplicantă a multor proiecte și i-am spus președintelui Germaniei în ce măsură lucrurile decurg așa cum ne dorim și ce am putea face pentru a îmbunătăți acest proces. Proiectele Băncii KFW, de exemplu, au regulamente și reguli de joc mai clare și pot fi implementate mai ușor. Vorbind despre regulile stabilite de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, am menționat că uneori acestea sunt prea complicate, iar unele licitații se tergiversează până la doi -trei ani.” Constantin Cojocari a explicat că în cazul proiectului de aprovizionare cu apă a Edinețului (în valoare de 58 de milioane de lei, contribuția primăriei fiind de 8 milioane de lei), o licitație a avut loc tocmai peste peste doi ani. Deoarece la evenimentul organizat de Președinția Republicii Moldova a fost prezentă și Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, vicepreședintele CALM și-a exprimat speranța că în termeni restrânși se vor produce schimbările pe care le așteaptă autoritățile publice locale.

Un alt subiect abordat de primarul de Edineț a vizat strategia Uniunii Europene pentru Regiunii Dunării, care reunește 9 țări-membre ale UE și 5 țări din afara UE.  „Chiar dacă Republica Moldova face parte din acest grup de țări, este foarte greu să accesăm banii din cadrul programului, mai ales în cazul țărilor care nu sunt membre ale UE. Ne dorim ca o parte din resursele acestei strategii să ajungă în Republica Moldova.”

Totodată, alesul local a vorbit și despre necesitatea de a organiza forumuri de afaceri germane și în alte localități ale Republicii Moldova, nu doar la Chișinău. 

Imprimare