Satul Ciuflești din raionul Căușeni a fost menționat documentar în anul 1782. Localitatea pe vremuri se numea Acui-Tighina. După ce pământurile au fost cumpărate și valorificate de frații Teodor și Anastasie Ciufli, aromâni din Macedonia care s-au stabilit în Basarabia în secolul al XIX-lea, localitatea și-a schimbat denumirea în Ciuflești. Menționăm că Anastasie Ciuflea a fost și ctitorul bisericii Sf. Teodor Tiron din Chișinău. În Ciuflești sunt 260 de gospodării cu 1300 de locuitori. Cei mai mulți dintre locuitorii satului activează în agricultură, o parte în învățământ, sunt și câteva afaceri de familie. Migrația a afectat și acest sat, cu toate acestea, autoritățile locale încearcă să creeze condiții decente de trai pentru locuitorii din această comunitate, în speranța că tot mai puțini vor alege să-și părăsească baștina și măcar o parte din cei care au plecat vor reveni acasă.

Sergiu Pîrlog a devenit primar în satul Ciuflești la 26 ani. Acum este la al treilea mandat și spune că a reușit, în mare parte, să realizeze ceea ce și-a propus atunci când a venit la cârma localității. „În primele două mandate am reușit să aprovizionez localitatea  cu apă, să iluminăm străzile, să reparăm acoperișul grădiniței, dar și să construim în cele două instituții de învățământ cazangerii cu cărbune, lemne și biomasă. Terenul de minifotbal are acoperire artificială, iar terenul sportiv din localitate a fost amenajat. În afară de aceasta, datorită banilor care ajung în bugetele primăriilor din Fondul Rutier și în Ciuflești a devenit posibilă reparația a câtorva drumuri.

Despre Congresul Autorităților Locale din Moldova, Sergiu Pîrlog spune că este familia tuturor primarilor. „CALM este ca un Guvern local care ne ajută în soluționarea problemelor localităților noastre. Primarii, mai ales cei de la primul mandat, nu cunosc toate pârghiile de soluționare a problemelor, iar CALM ne ghidează în identificarea soluțiilor prin intermediul instruirilor pe care le organizează pentru noi, a conferințelor, trainingurilor. De la colegii din cadrul CALM preluăm experiență. La evenimentele organizate de către CALM am avut ocazia să  mă împrietenesc și cu primari din alte raioane și să însușesc din bunele lor practici pe care le-am implementat la mine în sat,  a menționat Sergiu Pîrlog.

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare