Primarul de Carahasani, Ștefan Vodă, vicepreședintele CALM Vlad Cociu a vorbit în cadrul unui interviu despre cât de greu se obțin proiectele în comunitățile locale, despre lipsa specialiștilor în domeniul atragerii de fonduri, dar și despre lipsa motivației de a mai candida la următoarele alegeri și intenția de a părăsi această țară, chiar dacă pe parcursul celor 15 ani a reușit să implementeze în localitatea sa proiecte în valoare de milioane de euro.

Cum reușiți să aduceți fonduri în comunitatea DVS.?

Vlad Cociu: Având venituri reduse în cadrul primăriilor suntem puși în situația să căutăm resurse suplimentare și accesând fonduri, atât naționale, cât și internaționale este necesar să cunoaștem care sunt pașii pe care trebuie să-i întreprindem pentru a obține aceste finanțări. În primării sunt foarte puține persoane care ar putea și ar avea calificativul necesar pentru a atrage aceste investiții.

Să înțelegem că această responsabilitate rămâne pe umerii primarilor?

Vlad Cociu: Un manager bun trebuie să-și creeze o echipă și deocamdată reușim acest lucru. Am parte de o echipă bună și împreună am încercat să realizăm acele obiective care sunt reflectate în planul de dezvoltare socio-economică a localității, implementând foarte multe proiecte. Însă, am fost disperat în momentul în care am aflat că unii colegi din primărie vor să plece.

Presupun că nu toți primarii sunt specialiști în scrierea de proiecte…

Vlad Cociu: Încercăm să identificăm capacitățile noastre locale. Recent, am aplicat la programul transfrontalier Republica Moldova- România, deși sunt foarte multe cerințe în scrierea acestor proiecte – începând de la cunoașterea limbii străine și terminând cu unele momente tehnice. Au fost cazuri când trebuia să mergem la biroul tehnic din Iași și nu aveam acoperire financiară pentru deplasări, iar în acest sens, frații de peste Prut nu ne prea înțelegeau. Totuși, în aceste condiții am trecut de cele două etape: hard și soft. Am prezentat notele conceptuale, printre care să procurăm cu o primărie din Vaslui tehnică necesară pentru a profila drumurile, iar pentru a doua etapă am estimat 6,7 milioane euro pentru a pune asfalt în tot satul, dar aceasta nu înseamnă că noi deja am câștigat proiectul. În ultimul timp toate autoritățile publice locale sunt foarte active, care au știut cum să mobilizeze echipele, astfel concurența e mare și e mai greu să obții finanțări.

O altă problemă este contribuția localităților la implementarea proiectelor, de multe ori foarte mare pentru realitățile locale. Cum vă descurcați la acest capitol?

Vlad Cociu: Pe parcursul celor 15 ani de când sunt primar nu prea ne-am băgat în buzunarul oamenilor, am încercat să obținem fonduri acolo unde nu era necesară contribuția cetățenilor. Avem multe proiecte implementate, cu obiective de infrastructură. Acolo unde a fost necesară contribuția cetățenilor am avut mereu probleme. În cazul gazificării satului și construcției apeductului până astăzi localitatea a rămas datoare. Problema este că nu plătesc nu cei care nu au, dar producătorii care au posibilități și care folosesc zilnic apa, gazul și drumurile, deși rezultatele le plac.  

Anual se văd schimbările care se produc în Carahasani, totuși aveți gânduri de a pleca din funcție și din sat…

Vlad Cociu: Pot oricând să enumăr toate realizările, deoarece țin minte cum era satul până a veni la primărie și văd cum este acum. Eu țin la acest sat și la consăteni. Totuși, nu suntem motivați și sunt cu gândul de a pleca.

Guvernul a promis că va majora salariile aleșilor locali cu până la 50%.

Vlad Cociu: Am vizitat nu o singură dată țara vecină, România și am avut posibilitatea să cunosc care sunt oportunitățile de acolo, am vorbit și despre salarizare. Problema este abordată astăzi de parcă primarii își bat capul doar de salariul lor, dar nu este adevărat. Noi cerem majorări de salarii pentru toți cei care activează în APL.

Guvernul spune că nu sunt suficiente resurse…

Vlad Cociu: Noi nu cerem peștele, dar undița. Sunt o mulțime de instrumente care nu sunt valorificate și este nevoie de dialog pentru a cunoaște lucrurile. Am observat că acest proiect de salarizare a fost consultat cu o direcție de finanțe din Orhei, sau din alt raion, dar nu s-a discutat cu Congresul Autorităților Locale din Moldova, cu primarii, cu asociațiile noastre raionale. Autoritățile locale de nivelul I trebuie să fie cele care propun modificări în acest proiect. La un post de radio se vorbea că salariul mediul în APL este de 6000 de lei. Nu știu de unde au luat aceste calcule, deoarece 898 de primari primesc câte patru mii de lei, iar acum se vorbește că vom primi 9 000, ceea ce nu este adevărat. Cifrele pe care le prezintă mass-media trebuie să fie reale, altfel oamenii consumă acest produs și cred că așa și va fi. Anul viitor, după expirarea mandatului, vom vi nevoiți să mergem în Spania ca să culegem portocale sau să efectuăm alte feluri de munci, pentru a ne putea întreține familiile. Indiferent dacă ești primar, contabil, sau un simplu muncitor, trebuie să fii motivat. Dacă e să mă refer la rezultate eu vă demonstrez că sunt implementate proiecte de milioane de euro, dar vorbim de niște salarii foarte mici.

Cum vedeți soluționarea acestei situații?

Vlad Cociu: Descentralizarea este un subiect pe care îl discutăm de mai mulți ani și este o prerogativă a tuturor politicilor strategice dar, de facto, foarte puțin se schimbă lucrurile în această direcție. Vorbim mult, avem multe ședințe, avem diferite echipe de lucru ș.a.m.d, dar progres nu văd. E necesar cu adevărat să facem o descentralizare, deoarece adesea banii centralizați sunt partajați după criterii politice. Eu nu văd ca banul să vină în bugetul local din taxa pe valoare adăugată, sau din cifra de afaceri. Avem agenți economici care au mașini cu tonaj mare și nu virează nimic în bugetul local. Avem o sumedenie de probleme la evaluarea bunurilor imobiliare, având și pierderi enorme. Avem scutiri pentru unele pături sociale care tot sunt pe seama noastră. Avem alte multe scăpări care dacă le-am exclude am putea aduce în fiecare buget local plus valoare de până la un milion de lei anual.

De ce nu se implementează aceste inițiative?

CALM este un sindicat al nostru, al primarilor, o organizație foarte bună, care în permanență a protejat și a promovat interesul public al societății noastre. Eu cred că această organizație trebuie să fie auzită și de discutat cât mai mult, nu pe poziții de baricadă, dar trebuie să fim o echipă cu CALM. Trebuie să ținem cont de faptul că în această organizație sunt o sumedenie de specialiști care abordează niște lucruri foarte importante, dar ele nu sunt auzite. În cadrul activității CALM întotdeauna ne-am axat pe rezultatul concret, care să fie în beneficiul cetățeanului.

Departamentul de Comunicare al CALM

Imprimare