„Funcționarii publici din satele noastre părăsesc administrația publică locală și pleacă peste hotare. Atenționarea vine din partea primarului de Carabetovca, Basarabeasca, Sergiu Răcilă. „Acum câțiva ani plecau din țară cei care nu erau angajați. Acum deja pleacă și cei care au casă, masă și un loc de muncă.”

 Alesul local susține că  din Carabetovca au plecat circa jumătate din cei 1700 de locuitori, iar angajații primăriei nu sunt o excepție.  „Creșterea continuă a prețurilor și scăderea puterii de cumpărare este unul dintre factorii care îi determină pe oameni să lase tot ce au agonisit și să plece. Lefurile și așa erau mici, acum însă valoarea acestor venituri s-a diminuat considerabil și oamenii sunt nevoiți să ia calea pribegiei în căutarea unui trai decent.”

Sergiu Răcilă afirmă că în Carabetovca au fost create toate condițiile necesare pentru trai, ceea ce lipsește sunt locurile de muncă și veniturile stabile. „Din discuțiile cu consătenii care au plecat înțeleg că doar locurile de muncă îi vor determina să revină acasă”.

Despre necesitatea realizării unei reforme administrativ-teritoriale, primarul susține că aceasta trebuie pregătită minuțios. „Inițial trebuie să asigurăm o rețea de drumuri naționale și regionale, dar și una de transport, pentru ca cetățenii din localitățile mai mici să se poată deplasa la o primărie din altă localitate. Astăzi, în câteva localități din raionul Basarabeasca nu există transport public care să facă legătură cu centrul raional. Dacă vom face o reformă negândită și vom închide primăriile, atunci problemele se vor acutiza și cel mai mult vor avea de suferit persoanele în etate și copiii care merg la școală.”

Despre crearea de către Guvern a Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală, Sergiu Răcilă susține că e foarte important ca investițiile să ajungă nu doar în localitățile mari, dar și în cele mici. „Deocamdată nu există un regulament în care să fie stipulate criteriile de distribuire a resurselor din acest Fond. Vom aplica și noi la aceste proiecte atunci când va fi clar cum funcționează noul mecanism.” 

În Carabetovca a fost inițiat proiectul de construcție a sistemului de canalizare, din lipsa resurselor necesare acesta însă nu a fost finalizat. Primarul speră că la distribuirea resurselor din Fondul Național de Dezvoltare Regională, prioritare vor fi proiectele în care s-au investit milioane dar așa și nu au fost finisate.

Imprimare