Emisiunea audio

Primarul de Capaclia, Cantemir, vicepreședintele CALM Alexei Busuioc a vorbit în cadrul unei emisiunii de la radio Vocea Basarabiei despre vizita pe care a întreprins-o alături de alți colegi din cadrul CALM la Bruxelles, la marcarea celor 10 ani de la crearea PLATFORMA – organizație afiliată Consiliului Municipalităților și Regiunilor Europene.

Ați fost recent La Bruxelles, la Viena…

Alexei Busuioc: Mulți cetățeni cred că este utilă prezența primarului în teritoriu zi și noapte. Din practica mea de primar a trei mandate m-am convins că nu neapărat prezența în primărie aduce beneficii cetățenilor. Sunt membru al CALM și recent am avut o invitație la Bruxelles, la Consiliul Municipalităților și Regiunilor Europene și am avut o discuție benefică și productivă alături de colegii din Asociația Comunelor din România (ACoR). M-am convins încă o dată că colegii noștri din România promovează cu multă iscusință imaginea Republicii Moldova, dar și a autorităților publice locale de nivelul I. Atât cât face ACoR pentru APL-urile de la noi cred că nu face tot ministerul de Externe.

De ce este atât de importantă promovarea APL-urilor?

Alexei Busuioc: Este foarte importantă, deoarece fără suportul masiv, financiar din partea comunității europene schimbările nu se pot produce nicidecum în Republica Moldova. Cineva poate să creadă că apeductele, canalizările, unele porțiuni de drumuri sunt doar meritele guvernării. Îmi pare rău să vă decepționez, dar nu este așa. Într-o măsură foarte mare acestea sunt proiecte implementate prin intermediul diferitor Ambasade, a partenerilor noștri de dezvoltare ș.a. În cadrul acestor reuniuni, cum a fost și la Bruxelles discutăm despre problemele noastre, ale administrațiilor locale, fiecare își expune părerea, vine cu anumite idei, propuneri și acestea sunt luate în considerație de către Comitetul Municipalităților și Regiunilor, de către Consiliul Europei și alte organisme europene. De asemenea, în toată mocirla în care ne-am trezit astăzi, aceste lucruri ne înaripează, deoarece înțelegi că nu ești singur, mai ai pe cineva cu care poți conlucra, pe care poți miza, acestea fiind lucruri foarte importante. După discuțiile de la Bruxelles urmează ca delegația RM din partea CALM să fie inclusă în comisia permanentă de acolo, ca să putem și noi lucra, nu știu dacă vom putea vota, deoarece nu suntem țară membră UE, dar vom fi alături de colegii din România și vom putea să ne expunem părerea, să fim auziți mai bine la Bruxelles. Ar fi foarte bine ca o delegație de primari din cadrul CALM să participăm la asemenea lucrări, să ascultăm, să ne spunem părerea și în funcție și de opinia noastră vor fi luate anumite decizii. E una când cineva din Ambasadă spune câteva cuvinte ținând cont de faptul că este diplomat, de ceea ce trebuie să spună, de faptul că trebuie să coordoneze cu toate ministerele de aici. Eu îi înțeleg foarte bine pe acești oameni. Noi însă avem obligațiuni doar față de cetățenii care ne-au încredințat votul de încredere. Dacă eu simt că așa va fi mai bine pentru comunitatea mea, eu îmi voi spune părerea, fără ca să coordonez cu vreun ministru sau cu premierul. În aceasta constă forța APL.

Vorbeați de discuții ce ar putea să soluționeze probleme, dar pentru aceasta este nevoie de bani. Bruxelles, deocamdată, nu dă bani…

Alexei Busuioc: UE a stopat finanțarea pentru Guvernul Republicii Moldova. Pe plan local noi încercăm să deblocăm unele lucruri. Sunt membru al CALM de mai mult timp și particip la reuniunile APL de la Paris,  Praga,  Colombia etc. și de la toate tribunele milităm pentru că investițiile să vină direct la APL, nu prin intermediul Guvernului. Acest lucru îl spunem de mai mulți ani. Proiectele, ajutorul financiar trebuie să vină direct la comunitățile locale. La noi, din păcate, Guvernul este așa cum este, celelalte fiind tot așa, iar cel care va veni tot așa va fi, deoarece ei au alte interese, ei luptă pentru verticalizarea puterii în stat, pentru scaunul lor, pentru funcțiile lor.  Chiar ieri a venit președintele Turciei și orașul era blocat total, de parcă a coborât Dumnezeu pe pământ. Cred că și dacă ar veni președintele SUA în Republica Moldova nu am avea atâta securitate… La prima vedere pare că Guvernul nu se implică în procesul decizional. Deciziile Consiliului local sunt trimise la Cancelaria de Stat, iar această instituție ți-o abrogă și astfel se începe o procedură de ping pong și tu înțelegi că nici cadrul legislativ nu îți permite multe, iar în cazul în care încerci să fii un pic mai descurcăreț și să aduci mai multe beneficii pentru cetățenii tăi dar nu ai consultat Guvernul, mâine-poimâine poți să te trezești că-ți bate la ușă poliția, sau reprezentanții celor de la anticorupție. Noi am trecut prin aceste momente și le înțelegem foarte bine. Noi poate mai mult decât alți cetățeni înțelegem în ce țară trăim și care ar fi soluția de a ieși din toată această situație.

Oamenii din satul Capaclia au nevoie de canalizare, apă, iluminat stradal. Care este situația la acest capitol?

Alexei Busuioc: Tot prin intermediul CALM a fost descentralizat Fondul Rutier și acum facem ultimile lucrări pentru anul acesta. Încercăm să ne descurcăm. Nu am avut niciun km de drum asfaltat din cadrul programului despre care s-a tot vorbit pe la toate posturile radio și TV, noi însă suntem bucuroși că se fac aceste drumuri, important este să le facă.

Dvs cum reușiți să aduceți surse financiare în localitate?

Alexei Busuioc: Am activat în Franța și avem o asociație cu care lucrăm mai bine de 12 ani. Am renovat școala, grădinița,  încercăm să nu umblăm cu cerșitul. Mai bine vorbesc cu colegii din Strasbourg, Bruxelles, Viena și încerc să vedem ce putem face împreună pentru comunitate. Știți, banii, slava la un moment dispar, rămâne însă memoria oamenilor. Peste ani oamenii totuși își amintesc de cei care au făcut schimbări în comunitățile lor. Cred că asta contează, doar nu ei cu tine averi sau miliardele pe care le căutăm toți.  Până la urmă rămân lucrurile bune pe care le-am făcut.

Cum ați găsit localitatea când ați venit la primărie, deoarece mi se pare paradoxal ca în sec XXI să nu avem canalizare, iluminat stradal sau apeduct?

Alexei Busuioc: Atât timp cât nu ne apropiem de Europa nici nu vom avea aceste utilități. Primul mandat mi l-au acordat cetățenii în 2003. Grădinița era cu sobe, ferestrele erau distruse și șuiera vântul. Astăzi puteți veni și să vedeți că lucrurile sunt complet altfel, totul este izolat, cu bucătării ultramoderne la grădiniță și la școală.  Am făcut un bloc întreg, de la zero, împreună cu colegii din Franța. Tot mobilierul este adus din Franța. E adevărat că toate proiectele acestea ne-au luat mult timp, nervi, energie, sănătate. Cetățenii trebuie să știe că este o problemă extraordinar de mare să treci un camion în vamă. Este nevoie de foarte multe  avize, de o mulțime de acte, dar acest lucru nu înseamnă că nu e posibil, iar noi nu cedăm. 

Departamentul de Comunicare al CALM

Imprimare