Comuna Ciugud, județul Alba, România a reuşit să atragă fonduri europene în valoare de 30 milioane de euro, fiind de departe cea mai dezvoltată localitate din mediul rural românesc. Dezvoltarea comunei Ciugud a început în anul 2000, odată cu demararea planului de atragere a in­ves­titorilor, atunci comuna avea circa 2.600 de locuitori, în pre­zent numărul acestora este de 3.500, potenţialul fiind ca în următorii ani  să ajungă spre 6.000. George Damian este primar la al șaselea mandat, președinte al Filialei Județene Alba a Asociației Comunelor din România (ACoR), membru al delegației României în cadrul Comitetul European al Regiunilor. Alături de colegii săi din cadrul ACoR, este un prieten al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) și autorităților locale din Republica Moldova. Despre relațiile dintre APL din cele două state, susținerea necondiționată pe care o oferă România statului nostru, dar și promovarea intereselor Republicii Moldova în cadrul instituțiilor europene este interviul pentru calm.md.

Cum ați defini relația dintre autoritățile locale din România și Republica Moldova?

George Damian: Relația dintre autoritățile locale din România și Republica Moldova este ca între niște frați, vorbim aceeași limbă, cândva am avut același teritoriu. Faptul că niște mai mari au semnat undeva un pact și au tras granițele împărțind neamul românesc nu înseamnă că relațiile noastre trebuie să fie vitrege. Dimpotrivă, toată această perioadă cât am fost despărțiți ar trebui să ne determine să fim acum încă mai uniți.

Și în această perioadă de pandemie autoritățile statului român au fost și rămân aproape de Republica Moldova. Autoritățile locale continuă să susțină colegii lor din stânga Prutului, au loc noi înfrățiri…

George Damian: Cred că e în ADN-ul neamului românesc să își arate atașamentul atunci când cineva apropiat are un  necaz sau o perioadă mai grea. Acum, mai mult ca oricând, trebuie să ne ajutăm frații și să ducem această luptă diplomatică pentru ca Republica Moldova să devină țară membră a Uniunii Europene.

Comuna Giugud este înfrățită cu localitatea Manta, Cahul. În această perioadă de pandemie ați avut mai multe întruniri cu reprezentanții APL din Manta…

George Damian: Am avut întâlniri online imediat după instalarea în România a stării de urgență. Dezbaterile au fost despre cum ne implicăm noi, autoritățile locale, în a reduce efectele acestei pandemii. Apoi am avut discuții despre învățământ, păstrarea tradițiilor în această perioadă cumplită, când oamenii nu mai pot să se întâlnească atât de des, să socializeze. Dna Violeta Hâncu este un primar de excepție, foarte implicată. Mă uimește puterea ei de mobilizare, faptul că reușește cu bani puțini să facă atât de multe lucruri și că are un suflet atât de mare pe care îl pune în tot ceea ce face.

Comuna Ciugud este un exemplu nu doar pentru autoritățile locale de la noi, dar și pentru multe localități din România.  Cum ați reușit să creați în Ciugud condiții similare celor din orașe?

George Damian: La început am visat frumos, apoi am determinat pe foarte mulți oameni să creadă în visele noastre. Am reușit cu multă, multă muncă și cu bani europeni. Am învățat de la un neamț că atunci când vrei să faci ceva nu trebuie să pui banii pe primul plan. Oamenii trebuie să fie cea mai mare prioritate și astfel banii devin doar un mecanism pentru a-ți atinge țelurile.

De ce ar mai fi nevoie pentru ca relațiile dintre autoritățile locale de pe cele două maluri de Prut să devină mai temeinice?

George Damian: Cred că ar fi bine ca în programarea priorităților de asistență a Uniunii Europene pentru 2021-2027 să avem alocări financiare pentru proiectele comune ale localităților  înfrățite. Am putea astfel facilita dezvoltarea relațiilor noastre, dar și crearea unor proiecte serioase care să lege cele două comunități. Noi, unitățile administrativ-teritoriale, sprijinim comunele cu care suntem înfrățiți, cu bani, cu materiale, dar nevoia satului din Republica Moldova este mult peste puterile noastre, iată de ce este foarte important să avem mecanisme financiare dedicate.

Cine ar trebui să creeze aceste mecanisme, Uniunea Europeană sau România?

George Damian: Uniunea Europeană. În Comitetul Regiunilor facem eforturi mari pentru ca Parlamentul European, dar și comisarii europeni să înțeleagă că este nevoie ca Republica Moldova să devină țară a Uniunii Europene.

Vă mulțumim!

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare