Primarii din Moldova vor autonomie financira. Peste o suta de alesi locali au protestat astazi, cerand deputatilor sa adopte cat mai repede legea finantelor locale. Primarii spun ca nu-si mai doresc sa depinda financiar de consiliile raionale, ci sa-si gestioneze singuri banii. Guvernantii le-au promis ca legea va fi adoptata, dar nu au precizat
cand se va intampla acest lucru.

Alexei BUSUIOC, PRIMAR, CAPACLIA: „Capul aplecat incepe a paste. Eu nu-s mioara. Nu aplecati capul ca vor incepe a va calari. Unul tine capra si altul o mulge. Eu  voi mulge capra mea pe care o am la Capaclia.”

Primarii din mai multe localitati din tara, in frunte cu edilul capitalei Dorin Chirtoaca, au pichetat cladirea Guvernului. Acestia au cerut guvernantilor sa nu tergiverseze votarea, in lectura a treia, a legii privind finantele locale. Documentul prevede extinderea autonomiei financiare a autoritatilor publice locale. Astfel, alesii locali nu vor mai fi nevoiti sa astepte bani de la consiliile raionale, ci isi vor putea gestiona de sine statator resursele financiare.

 Efim STROGOTEANU, PRIMAR, ECATERINOVCA: „Politicul sa fie scos din finantele publice locale. Ne pun in genunchi si ne fac sa stam cu mana intinsa sa cerem de la conducatorii de partide.”

Gheorghe RAILEANU, PRIMAR, CIMISLIA: „Aceasta lege va stimula pregatirea si selectia mai buna a alesilor locali. Oamenii vor incepe a alege oameni cumsecade.Desi au manifestat in fata Guvernului mai bine de o ora, nimeni nu a iesit in fata primarilor.  

Dorin CHIRTOACA, PRIMAR, MUNICIPIUL CHISINAU: „S-a ajuns la intriga politica, la o situtie cinica. Baietii s-au inteles sa imparta fondurile intre localitati dupa principiul politic, crezand ca pot obtine mai multe voturi. Vor avea numai de pierdut.”Ca sa fie siguri ca vor fi auziti si de catre deputati, alesii locali au mers la Parlament. Aici insa au ajuns cu intarziere, sedinta tocmai se incheiase si ramasese doar cativa alesi ai poporului.  

Valeriu MUNTEANU, DEPUTAT PL: „Din pacate, colegii nostri din coalitie nu vor sa-l rezolve pentru ca sa fiti si mai departe vulnerabili. Ei nu sunt siguri ca in acest mandat se va vota aceasta lege.” Mihai GODEA, DEPUTAT NEAFILIAT: „Eu cred ca saptamana viitoare se va pune legea finantelor. Va transformati in oameni liberi si nu in cersetori cum sunteti acum. Sunt pentru lege, dar e proasta.”Deputatii din coalitia de guvernare au promis, totusi, ca legea va fi adoptata, dar nu au precizat cand anume.

Primarii au promis ca vor continua sa protesteze pasnic pana cand legea finatelor locale va fi adoptata. Documentul a fost votat in doua lecturi si urmeaza sa fie votat in lectura a treia. Anterior, autoritatile anuntasera ca legea ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2014.

 

Imprimare