O delegație a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), formată din 21 de primari de orașe și municipii, dar și experți ai CALM, a întreprins o vizită de studiu în orașul Slănic-Moldova, la invitația primarului, copreședinte al Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova, Gheorghe Baciu. Ideea de a organiza un asemenea eveniment a fost lansată recent de către conducerea Rețelei Orașelor din cadrul CALM, președintele Rețelei, primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocaru și vicepreședinta Rețelei, primara municipiului Strășeni, Valentina Casian, la București, în cadrul Adunării Generale a Asociației Orașelor din România.

Primarii din R. Moldova au avut întrevederi cu primari din România și au aflat cum gestionează colegii lor de peste Prut activitatea la primărie, ce proiecte au implementat de când țara vecină este membră a Uniunii Europene și cum acestea au schimbat aspectul localităților dar și viața oamenilor din comunități. De asemenea, la eveniment au participat furnizorii de servicii în domeniul iluminatului public, construcției terenurilor de joacă pentru copii, scrierii și implementării de proiecte etc.

Primarul Gheorghe Baciu spune că invitația pe care a transmis-o CALM-ui de a veni împreună cu primarii de orașe și municipii la Slănic-Moldova este o continuare a modului de abordare a relației cu Republica Moldova, de relaționare a aleșilor locali de pe cele două maluri ale Prutului. „Este o bucurie pentru noi să avem la Slănic-Moldova primari care reprezintă partea de nord, de sud și de centru a Republicii Moldova. Noi nu trebuie să inventăm roata, este suficient să împrumutăm unii de la alții anumite modele. Am discutat despre cum vedem noi și cum văd colegii noștri de la est de Prut dezvoltarea R. Moldova.”

Primarul de Slănic-Moldova a scos în evidență faptul că pentru o bună parte din colegii săi din România este foarte important de a transmite mesajul privind necesitatea consolidării direcției pe care R. Moldova a ales-o, cea de integrare europeană. „Ne dorim ca primarii din R. Moldova să vadă pe viu cum se dezvoltă localitățile din România. Slănic-Moldova are proiecte de peste 30 de milioane de euro în curs de implementare sau care urmează să fie inițiate și acest lucru oferă încredere”, a afirmat edilul.

Și Valentin Vieru, primar al municipiului Moinești, a  apreciat prezența la Slănic-Moldova a colegilor săi din R. Moldova, dar și dorința acestora de a prelua din bunele practici din România. „Cred că și noi avem ce învăța de la colegii noștri din R. Moldova, dar și ei de la noi, având în vedere integrarea noastră mai timpurie în UE. Rezultatele integrării le simțim în comunitățile noastre pentru că majoritatea proiectelor sunt finanțate cu bani europeni. Bineînțeles că nu vine nimeni să îți aducă acești bani, dar este nevoie de un personal specializat și dacă depui solicitări reușești și să primești. Dacă îți faci treaba cum trebuie, atunci când apare o astfel de finanțare accesezi aceste resurse și chiar nu contează culoarea politică sau altceva.”

De asemenea, primarul a afirmat că în prezent municipiul Moinești are proiecte de peste 60 de milioane de euro ce se implementează. „Investim în școli, în spital, în infrastructură, în baze sportive, în parcuri de agrement, dar și în evenimente. Avem un calendar de evenimente pe care le realizăm și cu sprijinul fraților noștri din R. Moldova, cu localitățile cu care suntem înfrățiți: orașul Ialoveni, municipiul Strășeni și orașul Cantemir.” Menționăm că anterior, angajații primăriei Moinești au organizat două sesiuni de instruire pentru colegii lor din Republica Moldova în domeniul scrierii și implementării proiectelor europene. Urmează să fie organizată la Chișinău o nouă sesiune de acest fel.

Primara orașului Drochia, vicepreședintă a CALM, Nina Cereteu confirmă că avem ce învăța de la colegii din România care au  realizat foarte multe lucruri bune cu fondurile europene, ceea ce ne așteaptă și pe noi. „Noi trebuie să învățăm din experiența lor și poate să nu călcăm pe aceleași greble și să asimilăm fondurile pe care colegii noștri de la vest de Prut le-au ratat când erau la început de cale.” Nina Cereteu  a mulțumit tuturor pentru buna organizare și desfășurare a acestui schimb de experiențe. „Urmează să lucrăm și noi foarte mult pentru a reuși să avem inovațiile existente deja în comunitățile din România.”

Alexandr Severin este primarul orașului Fălești și a fost impresionat de peisajele de la Slănic-Moldova. „Am văzut cum muncește primarul împreună cu echipa sa, am aflat care este legislația României pe care o aplică în activitate, am văzut ce metode au fost alese pentru a dezvolta turismul, cum sunt atrase investițiile europene în localitate etc. Mă bucur că mă voi întoarce acasă cu noi cunoștințe pe care le voi transmite echipei mele din primărie, dar și locuitorilor orașului.”

Alexandru Mațarin este primarul orașului Anenii Noi și a atras atenția asupra ordinii exemplare din orașul Slănic-Moldova și a parcului bine amenajat. „Am văzut cum este organizat procesul de curățare a parcului, de amenajare, de irigare a ierbii. Am văzut bune practici în ceea ce privește iluminatul stradal, dar și rezultatele mai multor proiecte investiționale. Îmi doresc ca și în localitatea mea să putem avea posibilitatea să procurăm utilaj ecologic curat, inclusiv cel de curățare și de amenajare a teritoriului. În acest sens, la Slănic-Moldova sunt utilizate tricicletele electrice, lucru care permite primăriei să economisească din efortul depus de forța umană, dar și benzina sau motorina, ceea ce aduce beneficii și din punct de vedere ecologic.”

Mihail Sclifos este primarul orașul Criuleni și crede că lucrurile bune implementate de România cu suportul Uniunii Europene trebuie să se regăsească și în Republica Moldova. „Avem aceeași limbă, același neam, aceleași obiceiuri. Am observat cât mult țin la tradițiile și obiceiurile strămoșești, dar au și o dezvoltare foarte bună a localității. Sper că în următorii ani vom beneficia și noi de cât mai multe asemenea oportunități prin intermediul proiectelor naționale, transfrontaliere și europene.”

Mihail Sclifos a amintit că orașul Criuleni este situat pe malul Nistrului, are o istorie bogată, dar și oameni frumoși la chip și la suflet. „Îmi doresc foarte mult să valorificăm acest potențial imens pe care îl avem și să dezvoltăm turismul. Toate localitățile noastre au ceva frumos și unic, trebuie doar să le scoatem din anonimat, iar pentru aceasta este nevoie de investiții și de multă muncă.”

Primara orașului Căinari Maria Ghelan este pentru prima dată la Slănic-Moldova și a fost cucerită de frumusețea locurilor, dar și de dedicația primarului care a reușit să dezvolte această localitate și să o transforme în una dintre cele mai solicitate destinații turistice din România. „Avem nevoie de suportul colegilor noștri din România pentru a parcurge mai ușor această cale de aderare la UE și mulțumim CALM pentru organizarea acestui eveniment.”

Imprimare