Membrii CALM solicită o mai mare implicare a viitorului președinte în soluționarea problemelor cu care se confruntă APL. Într-o emisiune radiofonică, difuzată la Vocea Basarabiei în preajma alegerilor șefului statului, primarii au menționat tranșant că președintele, care va fi ales, trebuie să-și asume schimbarea la nivel local, aceasta fiind  o condiție esențială pentru a nu pierde încrederea cetățenilor care îl vor vota. Edilii au subliniat că, până la acest scrutin, erau singurii funcționari aleși prin vot direct de popor, iar acest  fapt  înseamnă responsabilități și angajamente directe în fața cetățenilor.

Violeta Crudu, comuna Cruzești, municipiul Chișinău: ”Cu regret, descoperim că avem foarte mulți oameni derutați în ultima perioadă de evenimentele care au loc. Așa cum arată ultimele sondaje, primarul beneficiază de cel mai înalt grad de încredere din partea cetățenilor. Mai mulți locuitori s-au adresat cu întrebarea pentru cine să voteze. Oamenii sunt foarte debusolați, nu știu ce se întâmplă. Probabil, nici mesajele tuturor candidaților nu au ajuns în fiecare casă. Așteptăm un președinte cu caracter, să fie cât mai aproape de noi, primarii, care, de fapt, reprezentăm cetățenii. Să nu uităm că, principala prerogativă a președintelui, de care a uitat toată lumea, este dreptul la inițiativă legislativă și cred că aceasta este una dintre cele mai importante atribuții ale șefului de stat. Cu regret, în ultima perioadă nu prea am văzut asemenea inițiative. De asemenea, președintele poate merge în Parlament, poate veni cu anumite propuneri, cu anumite idei și oamenii asta vor – un președinte puternic, care știe ce vrea și care face.”

Petru Frunze, satul Puhoi, raionul Ialoveni: ”Președintele actual este mai mult un președinte de formă, deoarece nu s-a văzut activitate în domeniul APL. Nu l-am văzut în discuții, în localități. A fost ales de deputați și a reprezentat mai mult deputații. În localitățile noastre sunt o mulțime de probleme care trebuie rezolvate. Din păcate, nici legislația nu ne permite acest lucru, chiar dacă avem resurse financiare și, principalul, dorință. Un președinte trebuie să se implice, să fie vocea cetățenilor, așa cum noi, primarii, ne implicăm în fiecare problemă în parte și așa trebuie să facă și un președinte de țară. Trebuie să se implice, chiar dacă competențele nu-i permit, pentru că și noi, primarii, avem competențe limitate, dar cetățenii vin cu o multitudine de probleme la noi și nu-i putem respinge. E de dorit să fie proeuropean, pentru că noi, în demersul de dezvoltare a localităților ne bazăm pe investiții, care în acest moment vin pe filiera europeană.

Viorel Furdui, director executiv CALM:  ” Din experiența CALM-ului, care deja de 7 ani reprezintă interesele majorității covârșitoare a APL, constatăm o lipsă totală, alarmantă,  de implicare a instituției prezidențiale în domeniul nostru de referință. Am organizat mai multe evenimente de amploare, cu prezența masivă a primarilor, la care s-au discutat probleme serioase din domeniul APL. Invitam președintele, dar venea un reprezentant cu un discurs, iar continuitate, implicare nu a fost. Sperăm foarte mult că președintele nou ales va contabiliza această situație nefavorabilă, care a existat până în prezent, și va schimba atitudinea față de administrația publică locală. Cu toate cu unii spun că președintele țării nu are prea multe pârghii să influențeze anumite lucruri în țară, eu nu aș fi de acord. Președintele, de data aceasta, va beneficia de o susținere populară, va avea o autoritate morală și juridică necesară pentru a beneficia de cel mai important drept al său – dreptul la inițiativă. De a veni cu idei, de a avea proiecte legislative, de a cere monitorizarea implementării diferitor acte, legi, strategii, care s-au adoptat pe parcursul a mulți ani, dar așa și rămân neimplementate. Aici este foarte important ca viitorul șef al statului să aibă o legătură strânsă cu administrația publică locală, să comunice foarte mult, pentru că toate inițiativele sale trebuie să fie conectate la realitatea din teritoriu. Noi suntem convinși că foarte multe probleme din Republica Moldova, și asta se referă și la instituția prezidențială, devin o catastrofă din cauza rupturii dintre nivelul central și local. De aici și confuzia, incertitudinea generalizată a oamenilor de la țară înaintea alegerilor. Această ceață care s-a așternut peste localitățile noastre a fost cauzată și de acest fapt, de pierderea contactului guvernanților, conducerii țării, cu oamenii, cu cetățenii.” 

Imprimare