Valentina Carastan, primară a satului Slobozia Mare, Cahul, a vorbit în cadrul  Conferinței Naționale a Femeilor Primare, cu genericul: „Rolul și contribuția femeilor lidere în promovarea dezvoltării locale durabile și incluzive, promovarea păcii și coeziunii sociale în Moldova”, despre cum să construiești comunități rezistente la criză.

În ultimii ani suntem puși în fața mai multor încercări, provocări, crize. Aceste crize nu ar trebui să ne țină în loc, dimpotrivă, trebuie să ne ambiționeze, să căutăm soluții și să continuăm dezvoltarea comunităților noastre.

Spunea cineva: „Dacă observați că tendințele se schimbă, trucul este să vă adaptați, să armonizați operațiunile interne cu mediul extern!” Asta am făcut noi toți când au venit peste noi crizele!

Criza COVID-19, noi ,cei de la Slobozia Mare am gestionat-o doar unindu-ne eforturile. Un mare ajutor în gestionarea acesteia a fost implementarea încă din anul 2016 a proiectului MiDL, în special crearea AdB-ului.

AdB-ul creat și consolidat în toți acești ani a determinat mulți băștinași din diaspora să se mobilizeze și să doneze echipament, măști, mănuși, dezinfestanți…. Ei, deja având experiență de a dona în cadrul acestui proiect, atunci când în 2016-2017 au donat pentru construcția apeductului din sat, construit cu suportul Guvernului Elveției. Este de menționat faptul că Doamna Viorica Ghelban, doctor neurolog la un spital din Londra, membru AdB, a venit acasă să ne susțină în lupta cu Covid-19.

Apeductul construit (40 km de rețea) pe parcursul a zece ani, cu fonduri europene ( Guvernul Elveției-PNUD, FISM, Fondul Ecologic, Bugetul local, Programul Comunitatea mea-USAID) ne-a ajutat ca fiecare instituție și casă să treacă mai ușor prin pandemie, respectând regulile necesare de a ne spăla cât mai des pe mâini, atât acasă, cât și în instituțiile publice.

Peste 10 producători locali, dintre care mai multe femei, și-au deschis afaceri în cadrul GAL „Lunca Prutului de Jos”, cu suportul UE, în timpul Pandemiei. Nu s-au speriat atunci când au fost închise piețele, și-au creat pagini pe rețelele de socializare, tot cu suportul MiDL și APL, și-au promovat produsele și le livrau la destinație!

Tot în timpul Pandemiei APL a construit o piață agroturistică de mai mare dragul, cu suportul PNUD, astăzi producătorii locali și regionali își vând produsele proprii acolo, fiecare dintre ei beneficiind de condiții egale.

Criza energetică, de asemenea, ne-a motivat, ambiționat să căutăm soluții. Astfel, cu suportul Agenției de Dezvoltare Austriacă implementăm un proiect de instalare a panourilor fotovoltaice la grădinița de copii nr.2.

Criza Războiului din Ucraina ne-a marcat pe toți! Peste 200 de refugiați a găzduit localitatea noastră. Și iarăși ne-am mobilizat, iar spiritul civic dezvoltat de-a lungul anilor prin diferite proiecte i-a făcut pe slobozeni să sară în ajutor refugiaților în cadrul campaniei „Slobozenii- solidari cu urainenii”!

Circa 20 de case și o pensiune turistică și-au deschis ușile și s-au oferit să-i primească pe refugiați, case care dispun de condiții, beneficiează de servicii locale: conectate la noua rețea de apeduct a satului, servicii de evacuare a gunoiului menajer, proiect implementat cu suportul GIZ ” Abilitarea cetățenilor în R. Moldova” și bugetul local. Una dintre provocări ar fi  lipsa unui centru pentru a fi utilizat în diverse situații de criză.

Reparația școlilor, grădinițelor, gazificarea lor, conectarea la apeduct, la internet a făcut posibilă integrarea copiilor ucraineni alături de copii noștri în localitatea Slobozia Mare.

Dezvoltarea serviciilor la biblioteca publică: acces gratuit la internet, diverse cercuri în funcție de interese, i-au ajutat pe refugiați să se simtă mai bine în comunitatea noastră. Refugiații au vizitat cu interes Muzeul de istorie și etnografie, iar copiii ucraineni alături de copiii noștri, anume la muzeul frumos amenajat, în Casa mare, au confecționat mărțișoarele PĂCII. Refugiații au participat la toate activitățile culturale din sat. Unii dintre ei chiar s-au angajat în satul vecin Giugiulești.

Implementarea Proiectul EVA, UN WOMEN, de asemenea, a permis școlilor să acceseze proiecte și să amenajeze  terenuri de joacă, anumite spații de relaxare și socializare de care beneficiază și copii ucraineni.

Fără o dezvoltare locală nu putem vorbi despre reziliență la crize.

Noi trebuie să continuăm să ne dezvoltăm, nu ne putem opri în loc, e nevoie de ambiție, motivare, curaj, mobilizare pentru o bună dezvoltare a localităților noastre.

Și construcția drumului de acces către lacul Beleu, proiect finanțat de PNUD, UE4Moldova regiuni cheie Cahul și Ungheni contribuie la reziliență. Am văzut cum refugiații ucraineni mergeau în rezervația Prutul de jos să admire natura, să încerce să uite ororile pe care le-au văzut sau le-au trăit.

Fără o infrastructură bine dezvoltată și servicii locale adecvate, necesare pentru cetățeni, nu putem vorbi despre reziliență.

De exemplu, un cetățean ne-a spus că dacă nu avea apă, nu putea să-i ia în gazdă pe refugiați.

Implicarea femeilor consiliere locale, directoare de școli, grădinițe, agenți economici femei a fost primordială în gestionarea crizei refugiaților. Au fost pregătite prânzuri calde și duse direct în vama Giugiulești, au fost adunate produse alimentare, haine,  a fost făcută o bază de date a caselor disponibile să primească refugiați….

Vă felicit, stimate doamne, felicit toate doamnele din APC, APL I  și II!

Felicit toate doamnele reprezentante ale țărilor partenere de dezvoltare ale țării noastre!

Îndemn să rămâneți la fel de curajoase, demne, bune, pentru că lumea are nevoie de o noua armată, cea a bunătății și noi, femeile,  suntem acea armată a bunătății!

Mulțumim donatorilor, finanțatorilor, partenerilor de dezvoltare pentru sprijinul acordat în dezvoltarea localităților noastre!

Vă îndemn, dragi colege, să candidați la alegerile care vin, să nu vă descurajați în fața obstacolelor, greutăților, pentru că trebuie să continuăm să dezvoltăm satele și orașele noastre! Cine, dacă nu noi?

Fiți puternice! O femeie puternică nu poate fi controlată! Ea este apreciată! La mulți ani, dragi femei!

Imprimare