Elena Neaga, primara comunei Bălășești, Sângerei, este la primul mandat. În cadrul unui interviu pentru calm.md, aleasa locală vorbește despre necesitatea de a reorganiza Consiliile raionale, despre lipsa finanțărilor din partea statului pentru Casele de Cultură și bibliotecile din localitățile rurale, despre salariile mici din APL, dar și despre bucuriile pe care le are un ales local.

Care au fost cele mai mari provocări   în acești aproape trei ani de mandat?

Elena Neaga: Provocări apar în fiecare zi, pe an ce trece resursele din bugetul local sunt în descreștere.  Cea mai mare provocare a fost chiar în acest an, în contextul majorării salariilor unor categorii de bugetari, plus creșterea prețurilor și toate aceste cheltuieli au trebuit acoperite cu banii din bugetul local. S-au făcut rectificări la bugetul de stat doar în cazul instituțiilor preșcolare. În rest, au rămas pe seama noastră Casele de Cultură și bibliotecile și nu avem resurse pentru a asigura căldura și lumina în aceste edifici în perioada sezonului rece care va veni în curând. Am prezentat această problemă și unor deputați și am solicitat ca rectificarea bugetului să se facă și pentru acest tip de instituții, pentru că noi nu ne permitem să acoperim aceste costuri. La Casele de Cultură vin copiii să învețe să cânte sau să danseze, la biblioteci tot copiii vin să citească și nu-i putem neglija dacă vrem să avem o nouă generație care gândește.

Ce perspectivă au comunitățile locale în contextul apropierii R. Moldova de UE?

Elena Neaga: Eu sunt pentru descentralizare, iar perspectivele noastre sunt de a atrage fonduri europene și de a implementa proiecte mari. În aceste proiecte trebuie inclus un capitol unde să fie stipulat că un anumit procent să-i revină unui coordonator de proiect. Eu cred că noi încă nu avem aceste capacități de a implementa proiecte mari și ca să putem atrage specialiști buni este nevoie de remunerarea acestora.

Ce aveți în vedere atunci când vorbiți despre descentralizare?

Elena Neaga: Pentru mine acest lucru ar însemna lichidarea Consiliilor raionale. Până la moment am observat că acestea sunt o bâtă politică, în mare parte banii sunt repartizați pe criterii politice și consider că aceste resurse ar putea fi repartizate uniform către toate administrațiile publice locale de nivelul I. Având mai mulți bani am putea dezvolta mai armonios localitățile. Cred că, în mare parte, dezvoltarea țării revine administrației publice locale de nivelul I.

Sunteți dezamăgită sau mulțumită de faptul că ați ales să candidați pentru funcția de primară?

Elena Neaga: Pentru această întrebare am două răspunsuri. La un moment dat am fost dezamăgită, pentru că salariul unui primar este foarte mic comparativ cu eforturile pe care le face acesta. Sunt unele categorii de angajați care au salarii mai mari decât primarul dar ei nu se pot dezvolta fără implicarea noastră. Mă bucură însă fiecare proiect implementat, pentru fiecare activitate, inițiativă locală pe care reușesc să o realizez.  Sunt mulțumită atunci când și cetățenii din localitatea mea apreciază rezultatele muncii mele.

Imprimare