Uniunea Europeană împreună cu Guvernul Republicii Moldova vor crea o comisie specială pentru monitorizarea reformelor şi eficienţa acestora. Despre aceasta a vorbit vineri, în cadrul conferinţei naţionale Rolul guvernării locale în asigurarea procesului de descentralizare, modernizare şi integrare europeană a Republicii Moldova, şeful delegaţiei UE în Moldova, Pirkka Tapiola.

Potrivit agenţiei Infotag, diplomatul a spus că Moldova tinde spre democraţie, pentru aceasta se întreprind numeroşi paşi, reforme, inclusiv a început procesul de decentralizare a puterii, ceea ce, cu certitudine, este corect.

Potrivit lui, una dintre problemele principale ale Moldovei este faptul că societatea nu cunoaşte toate avantajele integrării în UE şi crede că piaţa din ţară va putea propune doar produse europene, dar nu este aşa.

Pentru importul produselor europene în Moldova, precum şi exportul produselor moldoveneşti pe piaţa europeană urmează a fi desfăşurate numeroase întrevederi şi realizat un volum enorm de lucru. În primul rînd, Acordul de asociere va oferi locuitorilor Moldovei multe perspective. În timpul apropiat Republica Moldova va deveni prima ţară din Parteneriatul Estic şi CSI care va beneficia de regim fără vize, precum şi de acces la piaţa enormă a UE, fără impozite, a spus Tapiola.

Politicianul consideră că în rezultatul acestui fapt, creşterea PIB-ului va constitui 5,3%, ceea ce va permite majorarea numărului de locuri de muncă în Moldova.

Este vorba despre liberul comerţ cu UE şi nimeni nu intenţionează să blocheze accesul produselor autohtone pe piaţă. Pentru ca locuitorii Moldovei să înţeleagă acest fapt, trebuie ca autorităţile locale nu doar să desfăşoare reforme, dar şi să informeze populaţia. Trebuie să schimbăm modul de gîndire a populaţiei, a spus şeful delegaţiei UE în Moldova.

Potrivit lui, reforma administraţiei locale va deveni una dintre priorităţile Moldovei şi UE doreşte să vadă succese la toate etapele.

Imprimare