Moldova este pregătită de integrarea în Uniunea Europeană doar teoretic, se tem primarii. În practică, rămân nerezolvate problemele legate de asigurarea cu apă potabilă, canalizare și drumuri practicabile. Alta ar fi situația, cred ei, dacă ar avea autonomie deplină. 

Integrarea europeană nu prea bucură primarii, care se declară nepregătiți pentru standardele UE.
Tudor Șuiu, Primarul Comunei Mândrești, r. Telenești: «Haideți să fim sinceri, nu suntem pregățiți de această aderare la UE. Carențele țin în special de dezvoltarea teritoriului, de drumuri, iluminat public, canalizare, apă. Și mai ales va trebuie să muncim cu factorul uman».
Nina Costiuc, Primar, Localitatea Budești, Mun. Chișinău: «Chiar și acele fonduri europene care vor veni, trebuie să avem specialiști pregătiți pentru a le asimila. În primul rând UE este o corectitudine, cunoașterea legilor și respectarea lor pentru toți, începînd de la Vladîcă și pînă la opincă».
Unele autorități locale justifică întârzierile în modernizare prin legislația imperfectă și lipsa unei autonomii reale.
Dorin Chirtoacă, Primar De Chișinău: «Deși avem strategie de descentralizare, în realitate s-a făcut centralizare, legile din ultima perioadă cu plafonarea taxelor locale, atitudinea preferențială pentru activități dubioase precum jocurile de noroc sau cazinourile, deasemenea legea cu privire la finanțele publice locale, unde au fost duși de nas partenerii europeni și americani ceea ce a dus la suspendarea finanțării pe acest domeniu, și o serie de alte lucruri».
Alexei Busuioc, Primar Al Localității Capaclia, Raionul Cantemir: «Noi trebuie să executăm prostiile care se fac aici în Parlament. Real țara o conduc primarii, o spun fără pic de jenă, noi suntem cei care primim toate pietrele în cap. Iar aceștia stau cu saci de bani și le dau după coloraturi politice».
Lamentările administrațiilor locale îl lasă rece pe premier. Iurie Leancă este convins că și cu puține fonduri primarii ar fi putut rezolva măcar o parte din problemele localității din gestiune.
Iurie Leancă, Prim-Ministrul RM: «Dar voi avea o mare rugăminte față de dvs, chiar și 500 mii ori un milion, nu sunt bani mici ci tot contribuții ale noastre. Și dacă tot ați vrut autonomie și descentralizare, să demonstrați comunității voastre că cu fonduri modeste puteți face ceva, nu tot drumul, dar măcar un segment se poate îmbunătăți».
Precizăm că problemele au fost abordate la conferința organizată de Guvern, care se vrea un for permanent de consultări între administrația centrală și cea locală.

Imprimare