La 5 mai a avut loc evenimentul de predare în proprietatea Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) a platformei online de asistență și expertiză pentru APL și operatorii de servicii de gospodărie comunală.  Este un rezultat al colaborării CALM cu Proiectul de implicare civică în guvernarea locală – Mă IMPLIC, implementat de Skat Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare SDC.

Potrivit directorului executiv al CALM Viorel Furdui, crearea E-platformei este un pas important în dezvoltarea instituțională a CALM, dar și a capacităților autorităților publice locale. „Prin intermediul acestei platforme vom putea să ajungem la un număr mult mai mare de reprezentanți ai APL, consilieri, funcționari publici etc. Vom putea să-i informăm în termeni utili privind schimbările din legislație, să-i instruim pe cei care au această necesitate, astfel ca în rezultatul acestei cooperări, oamenii din comunitățile noastre să primească servicii mai bune, iar localitățile să aibă mai multe oportunități de a se dezvolta.”

Directorul executiv al CALM a specificat că  acest instrument deja prezintă interes pentru unii parteneri de dezvoltare care își doresc să contribuie la dezvoltarea unor activități în domeniul instruirii și informării corespunzătoare a APL.

Matthias Morgner, lider de echipă în cadrul Proiectului MĂ IMPLIC a menționat că toți avem această necesitate de a ne consolida cunoștințele, aptitudinile. „De acest lucru ne convingem și în cadrul activităților pe care le avem cu cei 30 de parteneri din cadrul APL, iar sarcinile pe care le au autoritățile publice locale presupun și creșterea capacităților, schimbul de experiență dintre primari, alți reprezentanți ai APL. CALM oferă aceste tipuri de servicii, dar o platformă care să folosească tehnologiile informaționale moderne pentru instruirea APL nu exista până acum în Republica Moldova. În 2020, la începutul cooperării Proiectului Mă IMPLIC cu CALM, am înțeles că obiectivul pe care și-l asumă asociația APL din Republica Moldova este de a crea un asemenea instrument pe care merită să-l deții și să-l dezvolți.”

Diana Toma, task manager în cadrul Proiectului MĂ IMPLIC a subliniat faptul că acum suntem la etapa în care a fost finalizată crearea infrastructurii tehnice. „Avem deja un instrument disponibil de a fi utilizat de către CALM, în calitate de proprietar și beneficiar final al acestei platforme online. Anul trecut am inițiat dezvoltarea unei viziuni cu privire la oportunitatea și avantajele acestei platforme online. Am consultat reprezentanții APL, experții din cadrul CALM și am elaborat un concept despre ce ar trebui să includă această platformă, care ar fi informația utilă care se va regăsi acolo și va fi diseminată către APL. Rezultatele urmează a fi atinse în viitorul apropiat.”

 Administratoarea platformei online Cătălina Scorțescu a declarat că urmează lansarea oficială a acestei platforme, dar și organizarea primului curs online pentru beneficiarii CALM.  

Amintim că în luna aprilie a anului 2020, Congresul Autorităților Locale din Moldova și proiectul MĂ IMPLIC au semnat un Memorandum de cooperare în vederea coordonării eforturilor ce ar contribui la îmbunătățirea capacităților autorităților locale, asigurarea unui mediu care să permită o dezvoltare locală durabilă, furnizarea serviciilor mai eficiente, dar și reprezentarea intereselor administrației publice locale în dialogul cu autoritățile naționale. Obiectivul proiectului MĂ IMPLIC este asigurarea populației rurale din Republica Moldova a accesului echitabil la serviciile publice de calitate. De serviciile oferite de către CALM prin intermediul platformei online vor beneficia atât autoritățile locale din mediul rural, cât și cele din mediul urban.

Imprimare