Profesionistii din domeniul apei, reprezentanţi ai autorităţilor centrale si locale, precum si oameni de afaceri au iniţiat un forum de dezbateri în realizarea schimbului de experienţă necesar asigurării sustenabilităţii dezvoltării sectorului. Temele propuse au acoperit cele mai interesante subiecte actuale, legate de strategiile companiilor de apă pentru reducerea pierderilor de apă, managementul eficient al activelor, eficiența operațională și comercială, managementul avariilor și al presiunii, indicatorii de performanță, instrumente analitice, colectarea de date, modele hidraulice, eficiența companiilor și planificarea investițiilor de capital pe termen mediu, proiecte cu impact mare pentru reducerea pierderilor de apă, bune practici și studii de caz. 

În context, şi reprezentantul CALM, expertul în proiecte de dezvoltare locală, Octavii Ivanov, a efectuat,  în perioada 15-19 iunie 2015, o vizită de studiu alături de  operatorii  de servicii AAC, reprezentanţi ai AMAC, GIZ, MDRC, Ministerul Mediului, „Apele Moldovei”, la Forumul Regional al Apelor Dunării în Europa de Est, Conferinţa Regională IWA Managementul Pierderilor de Apă 2015 şi expoziţia internaţională EXPOAPA 2015. Vizita  dată a fost organizată de GIZ şi  AMAC (Asociaţia „Moldova Apă-Canal”).

Scopul principal al acestei vizite a fost schimbul  de experienţă şi studierea noilor tehnologii în domeniul apei şi canalizării(AAC), modelelor de prestare a serviciilor AAC. Scopul dat a fost realizat prin intermediul a 3 obiective:

-Vizitarea Expoziţiei Internaţionale Specializate de echipamente și tehnologii specifice sectorului de apă și canalizare „Expoapa Bucuresti 2015”;

-Participarea la seminarul Tehnologii de top în domeniul sistemelor echipamentelor de pompare WILO;

-Schimb de experienţă, noi tehnologii, modele de prestare a serviciilor  în domeniul apei şi canalizării la companiile  APA NOVA Bucureşti şi RAJA SA Constanţa.

Delegaţia din partea Republicii Moldova a făcut cunoştinţă cu tehnologiile moderne  în domeniu ale companiilor internaţionale, cu practicile de succes implementate în România în ceea ce priveşte regionalizarea serviciilor de AAC.  De asemenea, în cadrul Conferinţei  Regionale IWA – Managementul Pierderilor de Apă 2015 (http://waterloss2015.araexpoapa.ro/en/) şi a seminarului  Implementarea proiectelor de investiţii au fost diseminate bunele practici  şi soluţiile inovative din domeniu.

Vizita la compania APA NOVA Bucureşti (http://www.apanovabucuresti.ro/) a ţintit următoarele obiecte tehnologice ale organizaţiei:

-Uzina de tratare şi de producţie a apei potabile de la Crivina;

– Staţia de pompare a apelor uzate Colentina;

– Staţia de Epurare a Apelor Uzate Glina.

Apa Nova Bucureşti (societate ce face parte din Grupul francez  „Veolia”) are în calitate de principal obiect de activitate gestiunea serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare pe teritoriul municipiului Bucureşti, fiind concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare din municipiul Bucureşti, pe o perioadă de 25 de ani, începând cu anul 2000. Concesionarea  serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare este o oportunitate pentru APL din RM, de aceea experienta Romăniei prezintă un ghid  valoros şi practic  de valorificare a acesteia.

În cadrul  seminarului Tehnologii de top în domeniul sistemelor echipamentelor de pompare WILO, participanţii au făcut cunoştinţă cu echipamentele performante ale companiei WILO, cu  cele mai moderne tehnologii, precum şi cu activitatea companiei şi modul de cooperare cu operatorii AAC.

Vizita la RAJA SA Constanţa, http://www.rajac.ro/ a început cu întrevederea cu administraţia companiei şi cu vizita punctului de lucru Raja SA – Murfatlar, unde a fost  prezentat  sistemul de gestionare  şi monitorizare  la distanţă  a echipamentului tehnologic  SCADA.

S.C. RAJA S.A. CONSTANŢA este cel mai mare operator regional din România în domeniul alimentării populaţiei cu apă potabilă şi al epurării apelor uzate; membru cu drepturi depline în Asociaţia Internatioanală a Apei (IWA); are un acţionariat format din 34 de consilii locale şi judeţene; deserveşte peste 3.000.000 de locuitori din judeţele Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, Călăraşi, Dâmboviţa, Braşov şi Prahova; în timpul sezonului estival deserveşte peste 4 milioane de beneficiari.

În cadrul vizitării staţiei de epurare Constanţa Nord şi a sursei  de apă Caragea-Dermeni participanţilor le-au fost prezentate tehnologii performante moderne şi soluţii inovative complexe realizate cu suportul investiţiilor nerambursabile europene. Apropo, în ultimii ani compania a beneficiat de peste 50 mln. de euro granturi EU, iar în departamentul  companiei de atragere şi realizare investiţii activează circa 130 persoane. Tariful pentru serviciile de apă şi canalizare este unic pentru toţi beneficiarii şi alcătuieşte:

• Apă-4 RON (circa 18 lei)

•Canalizare-2 RON (circa 9 lei)

În cadrul vizitei  punctului de lucru Raja SA – Feteşti şi întîlnirii cu edilul oraşului Feteşti a fost trecută în revistă tema regionalizării serviciului de AAC, problemele cu care se confruntă APL în domeniu, precum şi avantajele, riscurile  şi oportunităţile regionalizării. De asemenea, a fost menţonat şi faptul că  sunt şi  APL, care au  investit surse proprii şi granturi europene în modernizarea  şi retehnologizarea sistemelor AAC şi nu fac parte din reţele regionale şi care prestează  la moment servicii calitative şi la preţuri accesibile, uneori mai mici.

Experienţa şi activitatea companiei este relevantă şi preţioasă pentru regionalizarea serviciilor de apă şi canalizare în condiţiile RM. Însă acest proces nu trebuie să fie ca unica soluţie de AAC şi trebuie să fie implementat în condiţiile eficienţei, fezabilităţii şi, nu în ultimul rând, sub aspectul suportabilităţii taxeleor de către beneficiari.

Pe parcursul discuţiilor au fost diseminate  cele mai  bune practici şi modele în domeniu AAC, soluţii tehnologice şi manageriale,etc. prezentate de colegii români, precum şi iniţiate relaţii de colaborare.

Vizita  dată a permis participanţilor să cunooască mai bine conceptul, mecanismul  şi instrumentele regionalizării şi concesionării serviciilor de AAC, a celor mai moderne tehnologii şi echipamente în domeniu, de a face schimb de experienţă şi bune practici cu colegii din România, dar şi  a iniţia contacte şi potenţiale proiecte comune.

 

Forumul este organizat anual de către Asociația Română a Apei. La eveniment participă diverse companii locale și internaționale care demonstrează posibilitățile de reducere a pierderilor de apă din sistemele de distribuție, dar și posibilitățile agregatelor, pompelor, contoarelor, tehnologiilor moderne din sector. O altă latură constă în organizarea seminarelor privind punerea în aplicare a proiectelor de investiții cu finanțare europeană, atelierul privind dezvoltarea reglementărilor specifice în vederea armonizării cu noile directive europene. 







Imprimare