Economist de profesie, primarul de Feștelița, Ștefan Vodă Nicolae Tudoreanu consideră că inițiativa Ministerului Finanțelor de a plafona taxele locale este un amestec în democrația și autonomia locală. „Prin plafonare înțelegem că autoritățile locale sunt penalizate în vederea elaborării propriilor politici fiscale locale.”

Edilul a adus drept exemplu  plafonarea impozitului pe proprietate cu taxe învechite, stabilite încă în 1999. „Din acest impozit nu obținem nimic, dacă mai plafonăm și taxele locale, atunci vom pune cruce pe tot ce înseamnă autonomie locală. De mai mulți ani unii dintre reprezentanții mediului de afaceri promovează foarte intens această idee și din cauza unor autorități locale care poate au exagerat, vor fi penalizate toate”, a declarat Nicolae Tudoreanu.

Potrivit primarului de Feștelița, în realitate este nevoie de modificarea integrală a titlului 6 și 7 din Codul Fiscal. „Pentru a corela bugetele centrate pe venituri cu baza de calcul, încă după modificările operate la Legea 397 din 1 ianuarie 2016 trebuia de intervenit la titlul 6 și 7 din Codul Fiscal, deoarece acestea au fost elaborate când bugetele erau centrate pe normativele de cheltuieli și erau actuale în perioada anului 1999″, a menționat alesul local.

Nicolae Tudoreanu a amintit că la 1 ianuarie 2016 a fost făcută o revoluție în finanțele publice locale, de la normative de cheltuieli s-a trecut la bugete centrate pe venituri. „Baza principală prin care urma să justificăm centralizarea bugetelor pe venituri sunt titlul 6 și 7 din Codul Fiscal, iar ele au rămas învechite, e ca și cum ai pună o piesă de la un automobil de ultimă generație la unul din perioada sovietică.”

Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare